Weetjes: Suikermaïs

Suikermaïs

Suikermaïs en babymaïs

Maïs komt van oorsprong uit Midden-Amerika. In dit warme klimaat groeit de zogenaamde zetmeelmaïs het best. Zetmeelmaïs is de grondstof voor o.a. cornflakes, maïzena en maïsgriesmeel. In Nederland groeit de zogenaamde veevoedermaïs, die het heel goed doet in een koel klimaat. Suikermaïs is een jong geoogste consumptiemaïs, waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. De maïskolven moeten wit tot lichtgeel van kleur zijn. Om de kolf zitten beschermdraden en schutbladen die de jonge maïs goed beschermen.

Tegenwoordig zijn er ook babymaïs verkrijgbaar. Babymaïs zijn zachte kolven, ongeveer zo lang en dik als een vinger. Eet de kleine kolven van babymaïs in zijn geheel. De babymaïs word uit Thailand, Kenia, Zimbabwe, Zambia, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd . En zijn het hele jaar verkrijgbaar. Andere maïssoorten zijn siermaïs en een maïssoort waarvan popcorn wordt gemaakt.

Koopinformatie:

Bij aankoop moeten maïskolven heel licht van kleur zijn. De korrels moeten knapperig en sappig zijn. De smaak is licht zoet. Ze doet denken aan de smaak van jonge doperwtjes. Van maïskolven met een donkere, meer gele kleur zijn de korrels vaak te hard. Suikermaïs is een groot deel van het jaar verkrijgbaar, vooral in de tweede helft van het jaar. Suikermaïs wordt in eigen land geteeld en geïmporteerd uit Middellandse Zeelanden, Amerika en Afrika. De kolven zijn zowel los als verpakt in plastic folie verkrijgbaar. Maïskorrels in blik vormen een goed alternatief.

Bewaren:

Consumeer suikermaïs liefst zo snel mogelijk, eenmaal geoogst verliest maïs snel aan smaak. Bewaar maïskolven maximaal 2 dagen in de koelkast.

Behandeling:

Verwijder de schutbladen en de beschermdraden. Afhankelijk van de leeftijd zijn de kolven in 10-30 minuten gaar. Kook ze in ruim water met eventueel een schepje suiker. Voeg geen zout toe, dit maakt de korrels hard. Bestrijk de gare kolven met boter en strooi er zout en peper over. Prik er aan beide zijden van de kolf twee speciale maïsprikkers in of twee vorkjes en hap de korrels van de kolven af. Reken op 1 kolf per persoon. De maïskorrels kunnen ook uit de kolf worden gehaald. Doe dit vóór of na het koken. Hou de kolf schuin en snijd met een scherp mes de korrels van doven naar beneden van de kolf. De kolf hierbij aan de bovenkant vasthouden.

Bereidingstijden van Maïs:

  • Koken: ca. 20 – 30 minuten
  • Magnetron: ca. 2 – 3 minuten
  • Smoren: ca. 10 – 15 minuten
  • Grillen: ca. 20 – 30 minuten
  • Stomen: ca. 25 minuten

Toepassing:

  • Als voorgerecht; de korrels van de kolf happen
  • Maïskorrels Maïskorrels in de salade met ijsbergsla, rode paprika, ei, partjes sinaasappel, rode ui en dressing van sinaasappelsap en (olijf)olie
  • Maïskorrels in combinatie met andere groenten zoals sperziebonen, doperwtjes, peultjes, paprika met ui en champignons, bospeen
  • Maïskorrels in ragout en soep
  • Grill maïskolven na het koken op de barbecue

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram Mais:

  • Energetische waarde: 360 kJ (66 kcal)
  • Koolhydraten: 19 gram
  • Eiwit: 3,2 gram
  • Vet: 1,1 gram
  • Vitamine C: 7,0 mg
  • Vitamine B1: 0,36 mg
  • Vitamine B2: 0,02 mg
  • Calcium: 11,0 mg
  • IJzer: 1 mg
  • Kalium: 250 mg

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Maïs
Zie ook andere recepten met “Babymaïs

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMaïskolven uit de oven

“Recept” Maïskolven uit de oven Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 maïskolven boter 4 plakjes extra belegen kaas 1 rode paprika, fijngehakt 1 el gehakte bieslook 2 el gehakte peterselie zwarte peper Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Groente, Ovengerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSchelpen met maïs-tonijnragout

“Recept” Schelpen met maïs-tonijnragout Categorie: Voorgerecht, Lunchgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2,5 dl kaassaus 1 tl mosterd Citroensap Peper 1 blikje tonijn (op water) 200 gram gare maïskorrels 50 gram geraspte oude kaas … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Voorgerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMaïskolven met mango-chutneysaus

“Recept” Maïskolven met mango-chutneysaus Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 maïskolven 1/8 liter zure room 3 el mangochutney ½ el citroensap 1 tl mosterd Zout Peper Bereidingswijze: Maak de … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s