Weetjes: Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool.
Ze bevatten veel vitamine C.
De kleine groene kooltjes hebben een uigesproken pittige koolsmaak wat ze niet erg populair maakt bij kinderen.
Door andere ingrediënten toe te voegen wordt deze koolsmaak minder overheersend.
Spruitjes zijn vooral in de herfst- en wintermaanden verkrijgbaar.
De groente komt voornamelijk uit eigen land.

Bewaren en inkoop:

Spruitjes moeten bij aankoop stevig zijn en een frisgroene kleur hebben.
Spruitjes die geel verkleuren zijn niet vers.
Spruiten kunt u in een open zak op een koele plaats ongeveer 2 dagen en in de koelkast 3-7 dagen bewaren.
Tegenwoordig zijn er ook schoongemaakte spruitjes verkrijgbaar.
Bewaar deze hooguit 1 dag in de koelkast.
Per persoon heeft u ongeveer 200 gram nodig.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 28 kcal. 117 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: ****

Schoonmaken en bereiden:

Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snij een plakje van de onderkant van het stronkje.
Kerf het stronkje van grote spruiten met een scherp mesje in om de kooktijd kort te houden.
Kook ze, in tegenstelling tot andere groenten, in ruim water met een snufje zout in 10-15 minuten beetgaar.
Vitamine C wordt om deze manier zoveel mogelijk behouden.
Maak spruitjes op smaak af met een beetje nootmuskaat.
Verschillende koolsoorten, waaronder spruitjes, bevatten zwavel.
Deze stof veroorzaakt de “nare” kooklucht als spruitjes of kool te lang worden gekookt.
Ook “het zwaar op de maag liggen” is hier een gevolg van.
Kool en spruitjes hoeven niet boterzacht te zijn.
Ze mogen best een beetje knapperig blijven.
Om spruitjes voor kinderen aantrekkelijk te maken kunt u ze stoven met stukjes appel of pompoen.
De zoetige smaak van de stukjes appel en pompoen maken de spruitjessmaak iets milder.
Of kook eens druiven met spruitjes mee.

Bereidingstijden van spruitjes:

  • Koken: ca. 10 – 13 minuten
  • Roerbakken: ca. 10 minuten
  • Smoren: ca. 12 – 15 minuten
  • Stomen: ca. 12 – 15 minuten

Variëren met spruitjes:

  • Voeg beetgare spruitjes toe aan uitgebakken spekjes met tomaat en ui
  • Beetgare spruitjes met ham en kaas bedekken en gratineren in de oven
  • Salade van koude spruitjes, achterham en zure room
  • Spruitjes toevoegen aan groente- of tomatensoep
  • Stamppot van spruitjes met gebakken appel

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

Warme Winterkost tips:

Hoe kleiner de spruit, hoe lekkerder

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Spruitjes

Spruitjes met druiven

“Recept” Spruitjes met druiven Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 800 gram spruitjes 400 gram druiven Zout Nootmuskaat Bereidingswijze: Lelijke blaadjes van de spruitjes verwijderen en de groente wassen … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s