Weetjes: Cedraat of sukadecitroen

Cedraat of sukadecitroen

Foto bron: fourlangwebprogram.com

De cedraat of sukadecitroen is verwant aan de citroen. Het is een grote, citroenachtige vrucht van 10 tot 20 cm lang en 4 kg zwaar worden. De ovale vrucht heeft een onregelmatige, hokkerige, zeer dikke schil en weinig vruchtvlees. De top heeft vaak een uitstulping, zoals ook bij de citroen. De buitenste schil is rijp geel en geurend met daaronder een dik, wit mesocarp. Het binnenste van de vrucht heeft lichtgroen vruchtvlees bestaande uit 10-13 segmenten. Het vruchtvlees kan zowel zoet als zuur zijn, maar maakt slechts een klein deel van de vrucht uit. De gladde, van binnen witte zaden zijn aan een zijde puntig. De cedraat wordt verwerkt tot sukade.

Wat is Sukade?

Sukade is de gesuikerde schil van de vrucht van de cedraat. Meestal is sukade in stukjes gehakt of als een halve schil te koop. De kleur is doorschijnend geelachtig of groenachtig. Soms wordt de sukade echter in fellere kleuren groen, geel of rood gekleurd. Goede sukade is zacht en smaakt enigszins naar sinaasappel, maar het is minder bitter dan de schil van sinaasappelen.

De sukadeboom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Sukadebomen groeien tegenwoordig onder andere in Griekenland en in Italië (op Sicilië) en op Corsica. De meeste sukade komt echter uit Puerto Rico.

Andere benamingen:

Cederappel, cedercitroen of muskuscitroen

Recepten:

“Cedraat”

Voor meer informatie zie:

kleinerand

CitrusvruchtenCitrusvruchten (#2)

Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

kleinerand

Bron:  & nl.wikipedia.org

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.