Weetjes: Pompoen

Pompoen

Groene pompoen

De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. Deze grote familie vindt z’n oorsprong in Zuid-Amerika. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen. Pompoenen zijn er in uiteenlopende soorten, vormen en maten. Ze hebben alle gemeen dat de smaak van het vruchtvlees vrij neutraal is. De meest voorkomende zijn de muskaat, crown prince en de reuzenpompoen. Pompoen is rijk aan vitamine A.

Winterpompoen

Winterpompoen Een bekend winterpompoenras is de reuzenpompoen of gele reus. De vruchten kunnen een gewicht bereiken van zo’n 40 kg. Op basisscholen worden er vaak wedstrijden gehouden wie de grootste pompoen kan kweken uit het zaad van de gele reus. … Lees verder →

FlespompoenFlespompoen

Flespompoen De flespompoen ook wel butternut genoemd. Ze hebben de vorm van een grote peer met een gladde crèmekleurige schil. De flespompoen heeft een nootachtige smaak. Van deze pompoen kun je de schil wel eten. Het zachte, vezelige, zoetige … Lees verder →

Muskaatpompoen

Muskaatpompoen De muskaatpompoen (Cucurbita moschata) of muskuspompoen is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten, die meer … Lees verder →

Patisson

Patisson De patisson is een kleine pompoensoort. De patisson word in het Nederlands ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd. De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt … Lees verder →

SpaghettipompoenSpaghettipompoen

Spaghettipompoen De spaghettipompoen is een ovaalronde vrucht en is bleekgeel van kleur. De pompoen dankt z’n naam aan het draderige vruchtvlees. De spaghettipompoen wordt in z’n geheel gekookt. Verwijder het steeltje en prik de … Lees verder →

Koopinformatie:

Pompoenen zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar de topaanvoer vindt plaats in de herfst en aan het begin van de winter. Ze worden voornamelijk aangevoerd uit Frankrijk en uit eigen land, daarnaast ook uit Zuid- en Midden-Amirika.

Bewaren:

Hele winterpompoenen zijn 1 tot 2 maanden houdbaar op een koele en droge plaats. Kleine exemplaren worden wel per stuk verkocht, grotere vaak in stukken van ca. 1 kilo. Verwijder de pitten en het natte draderige gedeelte en verpak de stukken in plastic folie. Bewaar in de koelkast is zo’n stuk nog ca. 2 dagen houdbaar. Patisson is ongeveer 1 week houdbaar en de spaghettipompoen iets langer. Bewaar ze op een koele, droge plaats.

Behandeling:

Snijd een winterpompoen in parten, verwijder pitten, draden en schil. Snijd de pompoen naar keuze in blokjes of plakjes en stoof of kook de groente gedurende ca. 20 minuten. Pompoen heeft van zichzelf niet veel smaak. Voeg ui, knoflook, kerrie of verse kruiden als peterselie, basilicum, dille of tijm voor de smaak toe. De schotelvormige patisson hoeft niet geschild te worden. Goed wassen is voldoende. Zijn uiterlijk maakt de patisson een ideale groente om te vullen. Snijd een kapje van de vrucht en hol hem uit met een lepel.
Vermeng het vruchtvlees met een vulling van vlees of rijst en vul de holte hiermee. Stoof gevulde patissons gaar in bouillon of saus.

Pompoenen

Bereidingstijden van pompoen:

  • Koken: ca. 5 – 10 minuten (gesneden in stukjes)
  • Magnetron: ca. 3 – 5 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 – 10 minuten
  • Frituren: ca. 4 – 5 minuten
  • Smoren: ca. 20 – 30 minuten
  • Stomen: ca. 10 – 20 minuten

Toepassing:

  • Als soep met ui en kerrie
  • In stoofpotten met reepjes kipfilet, prei en kerriepoeder
  • Puree van pompoen met aardappel of linzen en kaas
  • Patisson vullen met rulgebakken gehakt met ui, kerrie en kaas of rijstnotenmengsel
  • Zoete pompoenkoekjes van gare blokjes pompoen en dik pannenkoekbeslag, lekker met poedersuiker
  • Gepureerde blokjes gare pompoen door aardappelpuree scheppen, bestrooien met kaas en in de oven gratineren
  • Winterpompoen inmaken als zoete chutney

Voedingswaarde:

Vitamine C: 16 mg
B-Caroteen: veel
IJzer: aanwezig
Kcal: 36

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Pompoen

Pompoenzoetzuur

“Recept” Pompoenzoetzuur Categorie: Sausen Aantal personen: (zoetzuur voor 4 à 5 potjes) Ingrediënten: 1 ½ kilo pompoen 1 liter azijn 750 gram suiker 1 citroen 1 sinaasappel 20 kruidnagelen 2 kaneelstokjes Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Sauzen|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Pompoensoep

“Recept” Pompoensoep Categorie: Soepen Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram oranje winterpompoen in blokjes 1 liter Kippenbouillon 3 uien 1 el milde kerriepoeder 3 laurierbladen 25 gram boter 1 bosje fijngesneden peterselie … Lees verder →

Geplaatst in Soepen|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Pompoen met spruitjes

“Recept” Pompoen met spruitjes Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram schoongemaakte pompoen 500 gram spruitjes 2 tl kerriepoeder 25 gram boter of margarine Bereidingswijze: Snij de pompoen in blokjes … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKip met pompoen

“Recept” Kip met pompoen Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 250 gram kipfilet 1 ui 1 el garam masala (Indiaas kruidenmengsel) Zout 2 ontvelde vleestomaten 200 gram pompoen of patisson in blokjes 1 … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s