Weetjes: Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten.
Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z’n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob.
Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders.
Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar.
Vooral in de tijd vóór de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten.
Peulvruchten zijn rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen.
Voorbeelden zijn onder andere bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, rode nierbonen, adzukibonen, katjang idjoebonen en kikkererwten.
Peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, vitaminen en niet te vergeten voedingsvezel!
Ze kunnen het vlees in de maaltijd vervangen.
Peulvruchten worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken.
Maar ook als u een dagje vleesloos wilt eten zijn peulvruchten een goed alternatief.
Het gedroogde-peulvruchtenassortiment is enorm uitgebreid.
Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer soorten in blik of pot verkrijgbaar.
Met andere woorden kiest u voor de snelle keuken dan hebt u de keuze uit diverse formaten blikken en potten met peulvruchten.
Even opwarmen of meeverwarmen met andere ingrediënten en klaar is Kees!

Adzukibonen

Adzukibonen De Latijnse naam is Phaseolus angularis. Adzukibonen zijn kleine donkerrode bonen, die oorspronkelijk uit Azië afkomstig zijn. Na het … Lees verder →

Bruine bonen

Bruine bonen Bruine bonen worden, wat de smaak betreft, meer gewaardeerd dan witte bonen. Ze zijn geschikt op er soep en andere heerlijke gerechten van te bereiden. Oud-Hollandse gerechten met bruine bonen zijn onder andere … Lees verder →

Flageolets

Flageolets Flageolets zijn kleine, lange iets gekromde lichtgroene bonen. De bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Flageolets zijn gedroogd en in blik verkrijgbaar. De bonen vormen een onderdeel van “groentemacédoine” wat u in … Lees verder →

Grauwe erwten

Grauwe erwten Grauwe erwten worden ook wel rozijnerwten genoemd. De vorm doet denken aan die van kapucijners, maar de kleur is iets roder. Oorspronkelijk komen de erwten uit het Middellandse Zeegebied. Grauwe erwten … Lees verder →

Groene erwtenGroene erwten

Groene erwten Groene erwten komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Er bestaan ook een gele variant. De schokkers is een groene erwtvariëteit met een kantige vorm. Spliterwten zijn gespleten groene erwten zonder schil. Spliterwten … Lees verder →

Kapucijners, gedroogdKapucijners, gedroogd

Kapucijners Kapucijners komen oorspronkelijk uit Turkije. De hoekige licht- tot donkerbruin erwten worden in ons land veel gegeten. Kapucijners worden meestal geserveerd met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst. Ze zijn ook lekker met … Lees verder →

Katjang idjoe

Katjang idjoe Katjag idjoe worden ook wel mungbonen genoemd. De kleine olijfgroene bonen komen oorspronkelijk uit China. Wanneer we de boontjes laten ontkiemen ontstaat de kiemgroente taugé. Taugé wordt verwerkt in … Lees verder →

Kievitsbonen

Kievitsbonen Kievitsbonen lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruin-rode vlekken. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Het gebruik en bereiding … Lees verder →

Kikkererwten

Kikkererwten Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeel-bruine kleur op gepelde hazelnoten. Oorspronkelijk komen de erwten uit Azië. Kikkererwten komen we in recepten ook tegen onder andere namen zoals kekers … Lees verder →

Limabonen

Limabonen Limabonen zijn platte, grote, witte bonen. Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika. Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui. Voor meer informatie zie: Peulvruchten … Lees verder →

Linzen

Linzen Linzen hebben een platte discusachtige vorm. Ze variëren in grootte en kleur, die bruin, geel, rood en groen kan zijn. Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Ze worden veel gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Voor … Lees verder →

Rode nierbonen (ander naam voor) Kidneybonen

Rode nierbonen Beter bekent als Kidneybonen Kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen. Maar de Engelse naam is veel meer ingeburgerd. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben … Lees verder →

Sojabonen

Sojabonen Sojabonen hebben een ovale tot ronde vorm. De kleur is meestal créme-wit, maar er zijn ook rode, groene en zwarte variëteiten. Uit sojabonen worden veel producten bereid zoals sojasaus, sojaolie, sojamelk, tahoe en tempeh. De bonen komen … Lees verder →

SpliterwtenSpliterwten

Groene erwten Groene erwten komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Er bestaan ook een gele variant. De schokkers is een groene erwtvariëteit met een kantige vorm. Spliterwten zijn gespleten groene erwten zonder schil. Spliterwten … Lees verder →

Witte bonen

Witte bonen De structuur van de witte bonen is vaster dan die van bruine bonen. De vorm kan niervormig, rond of plat zijn. Oorspronkelijk komen witte bonen ondermeer uit Noord- en Zuid-Amerika. Van witte bonen worden veel … Lees verder →

Zwarte nierbonen

Zwarte nierbonen Zwarte nierbonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De glimmende zwarte bonen worden wel in plaats van kleine bruine bonen gebruikt. Zwarte nierbonen zijn lekker in éénpansgerechten met ui … Lees verder →

Bewaren en inkoop:

Gedroogde peulvruchten zijn een lange tijd houdbaar.
Op een koele droge plaats kunt u ze ongeveer 1 jaar bewaren.
Peulvruchten in blik of glas zijn op een koele donkere plaats 1 – 3 jaar houdbaar.
Vormen peulvruchten het hoofdbestanddeel van de maaltijd, reken dan ongeveer op 300 gram gare of 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon.

Voedingswaarde:

Per 100 gram gare peulvruchten ongeveer 109 kcal. 456 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: –

Schoonmaken en bereiden:

Was de gedroogde peulvruchten voor gebruik.
Week ze vervolgens in ongeveer driemaal hun gewicht aan water.
De meeste peulvruchten hebben een weektijd nodig van ca. 8 uur.
Linzen vormen een uitzondering, hun weektijd is slechts 2 uur.
Rode linzen en spliterwten hoeft u zelfs niet voor te weken.
Kook peulvruchten in het weekwater.
De kooktijden van peulvruchten variëren en liggen tussen 1 – 2 uur.
Linzen zijn al gaar in 20-45 minuten, afhankelijk van de soort.
Toevoeging van zout tijdens het koken heeft tot gevolg dat de peulvruchten sneller barsten en stukkoken.
Om dit te voorkomen kunt u beter achteraf zout toevoegen.
Spliterwten zijn doormidden gespleten groene erwten zonder schil.
Ze koken kapot en zijn al gaar in ca. 1 uur en worden daarom speciaal voor erwten soep gebruikt.
Voor een kortere kooktijd biedt een snelkookpan uitkomst.
De kooktijd wordt dan 1/3 korter.

Variëren met peulvruchten:

  • in maaltijdsoepen
  • in salades
  • in éénpansmaaltijden
  • gare peulvruchten pureren, op smaak brengen met kruiden, door paneermeel wentelen, in hete olie bruin bakken en als vleesvervanging serveren
  • paprika’s vullen met peulvruchten en in de hete oven gaar laten worden

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met“Adzukibonen
Zie ook andere recepten met“Bruine bonen
Zie ook andere recepten met“Flageolets”
Zie ook andere recepten met“Grauwe erwten
Zie ook andere recepten met“Groene erwten
Zie ook andere recepten met“Kapucijners
Zie ook andere recepten met“Katjang idjoe”
Zie ook andere recepten met“Kidneybonen”
Zie ook andere recepten met“Kievitsbonen”
Zie ook andere recepten met“Kikkererwten”
Zie ook andere recepten met“Limabonen”
Zie ook andere recepten met“Linzen
Zie ook andere recepten met“Sojabonen”
Zie ook andere recepten met“Witte bonen
Zie ook andere recepten met“Zwarte nierbonen”

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKwarklinzen

“Recept” Kwarklinzen Categorie: Hoofdgerecht, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 150 gram zilvervliesrijst 2 uien 2 teentjes knoflook 2 rode paprika’s 2 el olie Kerriepoeder 300 gram magere kwark 6 el melk 1 thl mosterd zout … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comWitte bonen in tomatensaus met kaas en ananas

“Recept” Witte bonen in tomatensaus met kaas en ananas Categorie: Hoofdmaaltijd Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 ui 25 gram boter 1 tl paprikapoeder 200 gram jong belegen kaas 1 prei 1 grote pot witte bonen in tomatensaus 1 … Lees verder →

Geplaatst in Geen categorie|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comBruinenbonensoep

“Recept” Bruinenbonensoep Categorie: Maaltijdsoep, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 uien 1 grote prei 1 el kerriepoeder 1 el boter of margarine 1 thl paprikapoeder 1 thl gemberpoeder 2 bolletjes gember (op siroop) … Lees verder →

Geplaatst in Soepen, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKapucijnertafel

“Recept” Kapucijnertafel Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4-6 (of captains table) Een Hollandse variant op de Indische rijsttafel. Bij gare kapucijners serveert u: Andijviesla met gebakken spekjes Gebakken appelschijfjes Gebakken uienringen Mango chutney Zoet-zuur Piccalilly Komkommersla Pikante eieren En … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s