Weetjes: Courgette

Courgette

Groene, gele courgette en courgettebloem

De courgette behoort tot de familie van de komkommerachtigen, tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer de pompoen, komkommer, meloen en augurk.
De courgetteplant is éénjarig en vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika.
De courgette lijkt uiterlijk op een kleine komkommer.
De vruchtgroente wordt jong geoogst en heeft een lengte die kan variëren van 10 tot 25 cm.
Er komen courgettes met een donkergroene, heldergroene, gele en witte met een gemarmerde of gestreepte schil op de markt.
De schil is soms gestreept of gemarmerd.
Het vruchtvlees is wit-geel van kleur en bevat kleine, eetbare pitjes.

Grote uitgegroeide exemplaren worden industrieel verwerkt tot zoet-zuur en soep.
Een delicatesse is de courgette-fleur.
Dat zijn de jonge, vingerlange vruchten van de courgette met de gele bloem er nog aan.

Koopinformatie:

Een courgette moet bij aankoop stevig aanvoelen en een gave schil hebben.
Een stukje van de steel moet duidelijk zichtbaar zijn.
Zonder dat bederven ze eerder.
De smaak van een courgette is vrij neutraal maar heeft een eigen aroma.
De vruchtgroente wordt het hele jaar aangevoerd uit Zuid-Europese landen.
Vanaf april tot en met november komt de courgette van eigen bodem.

Bewaren:

Bewaar een courgette op een koele plaats, ca 12 graden, maar liever niet in de koelkast.
Stevige courgettes zijn ongeveer een week houdbaar.
Verpak ze in een geperforeerde plastic zak tegen uitdrogen.

Behandeling:

Het is niet nodig een courgette te schillen.
Was de vruchtgroente goed en snijd de steelaanzet eraf.
Het stevige vruchtvlees bevat weinig water en maakt de groente geschikt voor bakken en stoven.
Afhankelijk van het gebruik de courgette in blokjes of plakjes snijden.
De kook- of baktijd bedraagt ca. 8 minuten.
Voor gevulde courgettes: laat dan het kroontje zitten en de vruchtgroente in de lengte halveren, de helften uithollen met een lepeltje en verwerk het vruchtvlees met gehakt of rijst.
Zet de helften in bouillon of saus en stoof ze gaar op het vuur of in de oven (ca.45 minuten).
Voor verwerking in salades: blokjes courgette 1 minuut blancheren in kokend water.
De courgettebloemen zijn geschikt om te vullen.
Verwijder de stamper en de meeldraden in de bloem en vul de bloem met een vlees-, kaas- of rijstmengsel.
Bind de bloem dicht met een touwtje.
Stoof de bloem met de vingerlange courgette eraan voorzichtig gaar.

Toepassing:

  • Blokjes in een ratatouille van paprika, tomaat, ui, aubergine, knoflook en oregano
  • Halve plakjes in groente- of tomatensoep
  • Gekookte plakken met kaas bedekken en gratineren in de oven
  • Blokjes aan barbequespiezen met lamsvlees en tomaatpartjes
  • plakken door beignetbeslag halen en frituren
  • Courgettes vullen met een gehakt- of rijstmengsel
  • Dunne plakjes courgette op pizza met plakjes tomaat, salami en geraspte kaas
  • Plakjes courgette koken en serveren met een kaassaus

Voedingswaarde:

Vitamine C: 16 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: veel
Kcal: 28

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Courgette
Zie ook andere recepten met “Courgette-fleur

Lamsvlees met courgette

“Recept” Lamsvlees met courgette Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 200 gram lamsvlees 2 tl garam masala (Indiaas kruidenmengsel) Zout Peper 2 tl olie 2 ontvelde vleestomaten 1 ui 1 courgette 1 teentje knoflook … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Stoofschotel met courgette en visStoofschotel met courgette en vis

“Recept” Stoofschotel met courgette en vis Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 uien 2 teentjes knoflook 50 gram boter of margarine 1 gele, 1 groene, 1 rode paprika 2 courgettes 500 gram kabeljauwfilet … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Gegratineerde courgette

“Recept” Gegratineerde courgette Categorie: Groente, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 courgettes Zout 60 gram boter 100 gram geraspte belegen kaas Peper 1 ei 4 el slagroom Bereidingswijze: Courgette wassen … Lees verder →

Geplaatst in Groente, Ovengerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Courgette met bitterkoekjes

“Recept” Courgette met bitterkoekjes Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 grote courgettes 30 gram boter 30 gram bloem ½ liter melk 1 ons bitterkoekjes 40 gram geraspte kaas … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMexicaanse courgettebakjes

“Recept” Mexicaanse courgettebakjes Categorie: Groentehapjes Aantal personen: ca. 24 stuks Ingrediënten: 2 middelgrote courgettes 1 grote rode ui 2 vleestomaten 1 blikje maïs (300 gram)  Zout en peper 1 dl tacosaus 1 teentje … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weetjes: Courgette

  1. C.Bisseker zegt:

    Ik heb naar ongeveer 5/6 websites gekeken om te vinden wat de oorsprong is van de courgette, het eerste wat ik lees bij deze website is wat zijn oorsprong is. Dank u wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s