Weetjes: Radijs en rettich

Radijs en rettich

Radijs & rettich IMG_0808

 

Bekend in ons land zijn de rode, ronde radijsjes, maar er bestaan ook rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak is licht pittig. Nauw verwant aan radijs is de Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas, die er uitziet als een witte winterwortel. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die overgenomen is door de Nederlanders. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord “radix” = wortel. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. De smaak lijkt op radijs maar is iets scherper. Radijs en rettich zijn het hele jaar verkrijgbaar maar vooral in de periode april tot november. Ze worden in ons eigen land geteeld en eveneens geïmporteerd uit andere landen zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten.

Bewaren en inkoop:

Radijs en rettich komen met of zonder blad in de handel. Met blad zijn de groenten korter houdbaar. Radijs en rettich zijn met loof in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Zonder loof is de rettich ongeveer 2 weken en radijs ongeveer 1 week houdbaar. Bewaar de producten in geperforeerd plastic

Voedingswaarde:

De voedingswaarde per 100 gram van Radijs

  • Energetische waarde: 87 kJ (20 kcal)
  • Koolhydraten: 4,0 gram
  • Eiwit: 1,0 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 20 mg
  • Vitamine B1: 0,5 mg
  • Vitamine B2: 0,03 mg
  • Calcium: 30,0 mg
  • IJzer: 2,0 mg
  • Kalium: 250 mg

De voedingswaarde per 100 gram van Rettich

  • Energetische waarde: 117 kJ (28 kcal)
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Eiwit: 2gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 30 mg
  • Vitamine B1: 0,05 mg
  • Vitamine B2: 0,03 mg
  • Calcium: 120mg
  • IJzer: 2 mg
  • Kalium: 400 mg

Schoonmaken en bereiden:

Schil rettich met een dunschiller en snij een plakje van de boven en onderkant. Was de groente goed en snij hem vervolgens in plakken, blokjes of reepjes. Ook raspen is mogelijk. Snij van de radijsjes het worteltje af en een plakje aan de bovenkant. Was ze goed, schillen in niet nodig. Rettich en radijs worden meestal rauw verwerkt in salades of als hapje. Van radijsjes zijn decoratieve roosjes te maken. Snij na het schoonmaken de radijsjes rondom in. Leg ze ca. 30 minuten in ijswater, dan gaan de roosjes vanzelf openstaan.

Bereidingstijden van radijs (en rettich is ongeveer het zelfde):

  • Koken: ca. 6-8 minuten
  • Magnetron: ca. 4-6 minuten
  • Roerbakken: ca. 4-6 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 11 minuten

Variëren met radijs en rettich:

  • Rettichplakken op boterham met kaas, vlees of kwark
  • Spuit een toefje paté of roomkaas op een plak rettich: een lekker hapje.
  • Radijs en plakken rettich serveren met een dipsausje
  • Radijs en rettich verwerken in salades

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Radijs
Zie ook andere recepten met “Rettich

kleinerand

Rettichsalade met gemberRettichsalade met gember

“Recept” Rettichsalade met gember Categorie: Bijgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 400 gram rettich 6 bolletjes gember 4 el fritessaus 2 el yoghurt 1 el gembersiroop Zout Peper Enkele blaadjes sla 4 toefjes peterselie 4 tomaten (in schijfjes) … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Rammenas en radijsRammenas en radijs

 De oorsprong van rammenas en radijs ligt waarschijnlijk in Azië. De rammenas was al bekend in het oude Egypte. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed … Lees verder →

kleinerand

Bron: &

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Weetjes: Radijs en rettich

  1. Gerda zegt:

    hoi hoi, ik heb een vraagie: je zeg in je blog dat een rettig 20/30 cm ken worden, maar die van mij was toch zeker 55 cm. is dit normaal? ken ik deze nog wel eten? of is het een gevaarlijke mutasie? groet, Gerda

    • Marcel zegt:

      Hoi Gerda, ja hoor die kan je zeker gewoon opeten. Er zijn verschillende maten 20/30 cm is een gangbare maat, maar er zijn ook hele grote en die kunnen 60cm of misschien wel groter zijn. Zal er een regel aan toevoegen. bedankt voor je reactie. Groetjes Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s