Weetjes: Romanesco

Romanesco

Foto bron: groentenenfruit.nl

De romanesco ziet eruit als een geel-groene bloemkool, waarvan de roosjes de vorm hebben van torentjes. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. De romanesco is bijzonder decoratief. In Nederland is romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vindt vanaf 1986 de teelt op grotere schaal plaats.

Het blad moet voldoende opgericht zijn om de kool in de schaduw te houden anders kleurt deze rood.

Aanvoertijd:

Van uit Nederland zijn ze vanaf Juli tot en met November verkrijgbaar. En tevens ook de zelfde tijd van uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Romanesco:

  • Energetische waarde: 105 kJ (14 kcal)
  • Koolhydraten: 1,5 gram
  • Eiwit: 2,42 gram
  • Vet: 0,25 gram
  • Vitamine C: 41,0 mg
  • Vitamine B1: –
  • Vitamine B2: –
  • Calcium: –
  • IJzer: –
  • Kalium: 252 mg

Recepten:

Romanesco

Voor meer informatie zie:

kleinerand

BloemkoolsoortenBijzondere bloemkoolsoorten

Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of ‘bloemen’, ook wel roosjes genoemd. Die stengel, met de Latijnse naam ‘Caulis’, is verantwoordelijk voor de soortnaam. Kool heeft van oudsher de naam niet alleen voedzaam te … Lees verder →

kleinerand

Bron: 

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.