Weetjes: Rode kool

Rode kool

Rode kool behoort vanwege zijn uiterlijk tot de groep van de sluitkolen.
Deze kolen hebben min of meer gesloten krop.
Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool.
De blauw-rode kleur van rode kool wordt veroorzaakt door natuurlijke kleurstof.
De intensiteit van deze rode kleur verschilt per ras.
Rode kool is bijna het gehele jaar verkrijgbaar.
Alleen in de periode mei-juli ligt de aanvoer stil.
In die periode is de aanvoer van “winterkolen” gestopt en is het wachten op de eerste geoogste rode zomerkool.
Tegenwoordig worden ook kleine kooltjes geteeld die geschikt zijn voor één- en tweepersoonshuishoudens.

Bewaren en inkoop:

Bij aankoop moet de rode kool een glanzende diepe rood-paarse kleur hebben.
De krop moet stevig zijn en de bladeren knapperig.
Bewaar een hele kool onverpakt op een koele plaats.
Afhankelijk van het seizoen (zomer of winter) varieert de houdbaarheid van enkele weken tot een maand.
Een aangesneden kool is verpakt in vershoud-folie in de koelkast ongeveer een week houdbaar.
Panklaar gesneden kool is beperkt houdbaar in de koelkast.
Reken voor gekookte kool op ongeveer 250 gram per persoon.
Voor salades heeft u ongeveer 75-100 gram per persoon nodig.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 20 kcal. 84 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ****

Schoonmaken en bereiden:

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snij de kool in de lengte doormidden en vervolgens in vieren.
Spoel elk stuk goed af onder water en snij de kool vervolgens met een scherp mes in repen of schaaf de kool.
Kook rode kool met weinig water, zout, kaneel, laurierblad en kruidnagelen in ongeveer 20-25 minuten gaar.
Voeg na 15 minuten 1-2 appelen in stukjes toe en kook ze mee.
Maak de kool op smaak af met iets suiker en bind het vocht met aangemaakt aardappelmeel.
Het zuur in de appel zorgt ervoor dat de kool mooi rood kleurt.
In plaats van stukjes appel kunt u ook een scheut azijn of rode wijn gebruiken.
Hier het basis recept van rode kool (Rodekool: hoe maak je die klaar!!!) en daar kan een potje niet aan tippen!!!
Snij voor rauwkost de kool in dunne reepjes of rasp de  groente.
Vind u de kool te “rauw”?
Overgiet dan de fijngesneden kool in een zeef met kokend water en vervolgens snel met koud water.
De structuur van de kool is nu wat zachter en het echte rauwe is er nu af.

Bereidingstijden van rode kool:

  • Koken: ca. 15 – 20 minuten
  • Magnetron: ca. 11 – 16 minuten
  • Smoren: ca. 40 – 50 minuten

Variëren met rode kool:

  • Kook met de rode kool een paar eetlepels rozijnen mee
  • Rode-koolsalade met rozijnen, plakjes banaan en stukjes ananas en een dressing van biogarde met sinaasappelsap
  • Gekookte rode kool vermengen met gekookte kastanjes
  • Rode-koolstamppot met gebakken uiringen en spekjes

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

De symboliek van kool & hutspot:

Kool: staar voor de moederschoot en wordt geassocieerd met de geboorte.
Hutspot: hutspot staat symbool voor Leidens onzet.
Het verhaal gaat dat de Spanjaarden (belegeraars van Leiden tijdens de 80-jarige oorlog) bij het overhaast vluchten uit Leiden voor onder andere de Watergeuzen, een pot achterlieten met peen, uien, pastinaak en vlees.
Dit wordt hutspot genoemd.

Warme Winterkost tips:

Rode kool wordt smeuïg door het meekoken van wat rijst

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Rode kool

Rode kool met cashewnoten en crème fraîche

“Recept” Rode kool met cashewnoten en crème fraîche Categorie: Hoofdgerecht, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 800 gram gesneden rode kool 4 laurierbladen 75 gram cashewnoten 4 (kleine) goudreineten met hierin 6 kruidnagelen … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s