Weetjes: Koolrabi

Koolrabi

Groene koolrabi’s

Koolrabi stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse Zee-gebied.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant.
In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond.
Afhankelijk van de variëteit is de knol bleek-groen of blauw-violet van kleur.
Beide variëteiten zijn onder de schil wit-geel van kleur.

Koopinformatie:

Kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder houtig en vezelig dan de grote.
Bij aankoop zitten aan de knol nog vrij lange stelen met bladeren.
Deze moeten er fris uitzien.
De smaak van zowel de groene als de blauwe variëteit lijkt op die van bloemkool, maar is iets pittiger.
Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig.
De groene is het gehele jaar te koop.
In het voorjaar is de aanvoer het grootst en komt dan uit eigen land.
In de winter wordt koolrabi geïmporteerd uit Italië en Israël.

Bewaren:

Koolrabi’s zijn gevoelig voor uitdrogen.
Verpakt in plastic folie zijn de knollen ca. 5 dagen houdbaar.

Behandeling:

Breek eventueel aanwezige bladeren van de knol en houd de jonge blaadjes achter voor garnering.
Reken voor gekookte koolrabi op 1 knol per persoon.
Schil de knol als een aardappel.
Was de knol en snijd hem in reepjes of blokjes.
Kook de groente in weinig water met zout in 15-20 minuten beetgaar.
Voor gevulde koolrabi’s: knollen 10 minuten koken en uitkollen met een lepeltje, vullen met een vlees- of rijstmengsel en in een laagje bouillon in 20-30 minuten verder gaarstoven op het vuur of in de oven.
Verwerk het uitholsel in de vulling.
De groente is ook geschikt om rauw te eten.
Voor salades heeft u per persoon voldoende aan een halve.
Rasp de knollen grog in een rauwkostmolen of snijd de groente in hele fijne reepjes.
Geraspte of gesneden koolrabi overdoen in een vergiet en snel overgieten met kokend water, vervolgens snel afkoelen met koud water en laten uitlekken.
Zowel de smaak als de structuur zijn nu iets zachter.

Bereidingstijden van koolrabi:

  • Koken: ca. 10 – 13 minuten
  • Magnetron: ca. 3 – 4 minuten
  • Smoren: ca. 15 minuten
  • Stomen: ca. 15 minuten

Toepassing:

  • Gekookte reepjes met kaas-, kerrie- of tomatensaus
  • Gekookt koolrabi in combinatie met bospeen
  • Dunne reepjes koolrabi in groentesoep
  • Koolrabisalade met appel, hazelnoten met een sausje van yoghurt en mayonaise
  • Koolrabi is stoofschotels met kip
  • Reepjes koolrabi met een dipsaus als borrelhapje
  • Vullen met rijst of gehakt

Voedingswaarde:

Vitamine C: 60 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 24

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Koolrabi

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKoolrabisalade

“Recept” Koolrabisalade Categorie: Bijgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 koolrabi 25 gram gepelde hazelnoten 1 sjalotje of kleine ui ½ el boter 1 tl kerriepoeder 1 el mayonaise 1 el zure room ½ tl gemberpoeder Zout en peper … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Gestoofde koolrabi met kip

“Recept” Gestoofde koolrabi met kip Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 ui 1 dubbele kipfilet (ca. 250 gram) 25 gram boter 2 koolrabi’s Sap van ½ citroen 4 bolletjes gember 1 el gembersiroop 1 tl bouillonpoeder … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGevulde koolrabi’s

“Recept” Gevulde koolrabi’s Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 koolrabi’s plak ham van 200 gram 200 gram champignons 1 ei zout & peper 1 tl paprikapoeder 100 gram geraspte kaas Bereidingswijze: Schil de … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Koolrabi à la crème

“Recept” Koolrabi à la crème Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 kilo koolrabi 1 sjalotje 15 gram boter 10 gram bloem 2 dl melk Peper Nootmuskaat Zout 100 gram gekookte ham ½ el fijngehakte peterselie Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s