Weetjes: Knolselderij

Knolselderij

Knolselderij groeit, in tegenstelling tot z’n familieleden blad- en bleekselderij, onder de grond.
Soms zit er groen blad aan de knollen.
Knolselderij heeft, evenals andere selderijsoorten, een specifieke smaak en geur.
De groente is vooral in de herfst- en wintermaanden goed verkrijgbaar.
Knolselderij komt uit eigen land, maar word ook geïmporteerd.

Bewaren en inkoop:

Bij aankoop moet de knollen stevig en droog zijn.
Als er blad aanzit moet dit fris-groen van kleur zijn.
Bewaar hele knollen op een droge koele plaats.
Ze zijn meerdere weken houdbaar.
Verpak een aangesneden knol in vershoud-folie en bewaar hem nog maximaal 1 week in de koelkast.
Reken voor gekookte knolselderij op 200-250 gram per persoon.
Voor een salade heeft u ongeveer 100 gram per persoon nodig.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 28 kcal. 151 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: **

Schoonmaken en bereiden:

Snij de knoestige knol in plakken.
Schil de plakken met een klein mesje en snij ingroeisels weg.
Snij plakken in reepjes of blokjes.
Doe dit kort voor gebruik en druppel er eventueel citroensap over, de groente heeft de neiging om snel bruin te verkleuren.
Was het blad en gebruik het bij de bereiding van bouillon.
Kook knolselderij in weinig water of stoof de groente gedurende 20 minuten met een klontje boter.
Meestal wordt de groente als ingrediënten verwerkt in erwtensoep, groentesoep of tomatensaus.
Knolselderij kan ook worden verwerkt in rauwkostsalade.
Snij flinterdunne reepjes (met behulp van foodprocessor), doe ze in een zeef en overgiet ze met kokend water en vervolgens direct met koud water.
Het echte rauwe is er nu af.
Schep er direct een dressing door.

Bereidingstijden van knolselderij:

  • Koken: ca. 15 minuten
  • Stoven: ca. 20 minuten

Variëren met knolselderij:

  • Stoven met blokjes winterwortel
  • Gekookte knolselderij serveren met tomaten- of kerriesaus
  • Dunne reepjes knolselderij in salade met blokjes appel, gehakte walnoot en een dressing van mayonaise, geslagen room en citroensap
  • Gekookte knolselderij bestrooien met geraspte kaas en gratineren in de oven
  • Blokjes knolselderij in erwten-, groente-, of tomatensoep

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Knolselderij

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKnolselderij met tomatensaus

“Recept” Knolselderij met tomatensaus Categorie: Hoofdgerecht, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 knolselderij ½ rode paprika 1 ui 1 kleine prei 1 teentje knoflook klontje boter of margarine 1 el Italiaanse kruiden 2.5 dl … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie