Weetjes: Knoflook

Knoflook

Knoflook

Knoflook

Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).
Tot deze familie behoren andere soorten als de ui en de bieslook.

Geschiedenis:

“Lauk” werd al vermeld in de Edda. De Talmoed “Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!”, de Bijbel en de Koran
vermelden knoflook.
De Codex Ebers in Egypte vermeldde al 3500 jaar geleden knoflook.
De arbeiders die aan de piramiden bouwden kregen knoflook te eten.
Homeros vermeldt gebruik van knoflook door Nestor.
Galenus raadde knoflook aan tegen zowat alle kwalen.

In de Romeinse tijd geloofde men dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden.
Uit laboratoriumproeven met knoflooksupplementen blijkt dat dit het testosterongehalte in ratten kan verhogen.
Knoflook wordt in de alternatieve geneeswijze ook gebruikt als afrodisiacum.

In de Middeleeuwen werd knoflook geacht de duivel en heksen weg te houden en te beschermen tegen de pest.
Knoflook kan inderdaad bacteriëndodend werken dankzij de component allicine.
In de klassieke literatuur is knoflook ook genoemd als een middel om vampieren af te weren.

Consumptie:

Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast.
Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Knoflookazijn kan worden gemaakt door uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen.
Dit moet twee weken blijven staan, waarna de azijn gezeefd dient te worden.

Gezondheid:

Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven.
Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.

Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd.
Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten.

Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van knoflookproducten.

Geur:

Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen.
Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS).
Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed.
Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid waar het een, voor anderen, onprettige geur veroorzaakt.
Uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Edinburgh blijkt dat de geur helpt tegen muggen.

Ook kleine stukjes knoflook in de mond, zoals tussen de tanden, kunnen slechte adem veroorzaken.
Dit laatste kan gedeeltelijk verholpen worden door het kauwen van peterselie.

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Knoflook
Voedingswijzer van “Knoflook”

Bron: Wikipedia

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie