Weetjes: Mangistan

Mangistan

Mangistan

De mangistan of mangostan komt van oorsprong uit Maleisië.
De vrucht wordt in Zuidoost-Azi
ë en in delen van tropisch Amerika en tropisch Afrika geteeld.
Een mangistanboom kan wel 25 meter hoog worden. Pas na 10 tot 15 jaar gaat de boom vruchten dragen.
De mangistan is een bes ter grootte van een kleine sinaasappel.
De vrucht heeft een dikke, leerachtige schil die paars-bruin van kleur is.
Aan het steeltje van de vrucht zitten 4 kelkblaadjes.
Aan de onderzijde zitten 4 tot 8 meegegroeide stempeldelen.
De hoeveelheid stempeldelen is gelijk aan het aantal vruchtvleespartjes.

In Indonesië brengt een vrucht met 4 stempeldelen geluk, net als hier een klavertje vier.
In de vrucht zitten parelwitte partjes vruchtvlees aan elkaar vast als de partjes van een mandarijntje.
Er kunnen pitten in het vruchtvlees voorkomen.
De pitjes zijn niet eetbaar.
Mangistan bevatten veel vitamine C.

Koopinformatie:

Let er bij aankoop op dat er geen deuken in de schil zitten.
Dat kan namelijk een teken zijn dat het vruchtvlees verdroogd is.
De vrucht moet een gladde schil hebben en zwaar aanvoelen.
Het witte, stroperige vruchtvlees heeft een voortreffelijke smaak en de vrucht wordt hierom de koningin onder de vruchten genoemd.
De smaak is fris-zoet en doet denken aan een combinatie van aardbeien en druiven.
Het tropische vruchtvlees smelt als het ware op de tong.
De mangistan wordt het hele jaar in kleine hoeveelheden geïmporteerd uit Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika.

Opengesneden mangistan

Bewaren:

De mangistan is beperkt houdbaar.
Bij kamertemperatuur 1 à 2 dagen, op een koele plaats (12 graden) iets langer.

Behandeling:

Voor het gebruik de schil verwijderen.
In de landen van herkomst is de schil nog vrij zacht en wordt er als het ware afgedraaid.
De schil wordt tijdens het transport harder en kan het beste met een mes (met zaagsnede) worden verwijderd.
Maak voorzichtig een snede rondom in de schil.
Verwijder het bovenste kapje van de schil en haal het vruchtvlees eruit.
Het vruchtvlees is gemakkelijk in partjes te verdelen.
Koel de vrucht kort voor gebruik, de smaak is dan optimaal.
Het vruchtvlees kan rauw gegeten worden of verwerkt in fruitsalades en nagerechten met ijs en slagroom.

Toepassing:

  • Als tafelfruit, eventueel besprenkelen met limoensap
  • In fruitsalade met aardbeien, frambozen en meloen
  • Met ijs en slagroom
  • Als garnering van gebak

Voedingswaarde:

Vitamine C: – mg
B-Caroteen: –
IJzer: –
Kcal: 77

Wist je dit:

****

Recepten uit het boeken, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Mangistan

www.watkokenwevandaag.wordpress.comRode sla met mangistan

“Recept” Rode sla met mangistan Categorie: Bijgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: ½ kropje radicchio 2 bolletjes gekonfijte gember 1 mangistan 1 el citroensap 1 el gembersiroop ½ tl mosterd Zout Peper 2 el olie … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMangistan met aardbeienmousse

“Recept” Mangistan met aardbeienmousse Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram aardbeien 1 bakje magere kwark (225 gram) 4 el witte basterdsuiker 1/8 liter slagroom 3 mangistans 1 limoen (of citroen) … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie