Weetjes: Kousenband

Kousenband

Kousenband

Kousenband komt van oorsprong uit West-Afrika maar groeit ook in tropisch Amerika, Zuidoost-Azië en in Nederlandse kassen.
De kousenbandplant is een grote klimplant en kan alleen goed gedijen in een tropisch klimaat.
De kousenband is een lange, veterachtige peul met een licht- tot donkergroene kleur.
De peul kan in de tropen een lengte bereiken van een halve meter tot een meter.
Kousenband uit eigen land is veel korter: 14 tot 25 cm.

Koopinformatie:

Bij aankoop moeten de bonen jong, sappig en stevig zijn.
Ze mogen niet slap aanvoelen.
Oudere bonen worden al snel stug.
Kousenband smaakt iets pittiger dan sperziebonen.
Kousenband wordt het hele jaar geïmporteerd uit Suriname, Zuidoost-Azië en Californië.
Bovendien is vanaf half juni tot november het product van eigen bodem verkrijgbaar.

Bewaren:

Kousenband is na aankoop enkele dagen houdbaar.
Bewaar de groente bij een koele temperatuur van ca. 12 graden.
Kousenband is een tropisch product en kan bij lage temperaturen verkleuren.

Behandeling:

Kousenband wassen en puntjes eraf halen.
Zo nodig stugge draden verwijderen.
Snijd de bonen in stukjes van 3-4 cm.
Kook ze in weinig water met zout in ca. 15 minuten gaar.
In landen van herkomst wordt kousenband echter heel anders bereid.
Smoren met andere groenten is een van de bereidingswijzen, maar ook toerbakken in een wok of wadjang is een veel gebruikte methode.

Toepassing:

  • Roerbakken met ui, knoflook, tomaat, spekjes en sojasaus
  • Gekookt mengen met worteltjes en maïskorrels
  • Roerbakken met champignons, ui, tomaat en paprika
  • Bonenkruid, kervel, lavas en dragon passen goed bij kousenband
  • Gekookt in een salade met paprika, tomaat, stengelui en een hardgekookt ei

Voedingswaarde:

Vitamine C: 26 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 40

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Kousenband

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGestoofde kousenband

“Recept” Gestoofde kousenband Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 800 gram kousenband 1 ui 2 teentjes knoflook 1 rode Spaanse peper 1 el olie 2 el tomatenpuree 1,5 dl bouillon Bereidingswijze: De puntjes van de … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKousenbandsalade met sesamsaus

“Recept” Kousenbandsalade met sesamsaus Categorie: Bijgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 225 gram kousenband 2 el sesampasta (tahin) 1 el suiker 2 el sojasaus (Japanse) 2 el rijstazijn Sesamzaad Zout Bereidingswijze: De … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Salades|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSambal goreng boontjes

“Recept” Sambal goreng boontjes Categorie: Groente Aantal personen: 2 Ingrediënten: 500 gram kousenband 1 ui 2 el olie 1,5 tl sambal oelek of sambal trassie 1 tl Laos 1 el bruine suiker 1 el citroensap 1/8 blok santen (of 1 … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s