Weetjes: Witlof

Witlof

Witlof

Witlof is naaste familie van andijvie, ze hebben de licht-bittere smaak met elkaar gemeen.
Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen.
De groente blijft mooi wit.
Witlof is het hele jaar, maar vooral in de periode oktober tot april, verkrijgbaar.
Dunne struikjes met een onregelmatige vorm zijn vaak iets goedkoper en worden aangeduid als snijlof.

Bewaren en inkoop:

Koop alleen witlofstruikjes die stevig en mooi wit van kleur zijn.
Beschadigde plekken worden snel bruin en hebben bederf tot gevolg.
Witlof kunt u verpakt in een open papieren of geperforeerde plastic zak ongeveer 3 dagen op een koele plaats en ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.
Voor gekookte witlof heeft u per persoon ongeveer 300 gram nodig.
Voor salade is 125 gram voldoende.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 16 kcal. 67 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Verwijder de lelijke bladeren en snij met een scherp mesje een dun plakje van de onderkant van het stronkje.
Verwijder nu de kegelvormige pit uit de struikjes, deze is hard en veroorzaakt de bittere smaak.
Snij witlof in repen van ca. 3 cm of laat de struikjes heel en was de groente.
Kook de witlof in een bodempje water met een snufje zout.
Reken voor gesneden lof op een kooktijd van 10-15 minuten.
Hele struikjes hebben , afhankelijk van de dikte, 20-25 minuten nodig.
Maak de groente op smaak af met zout, peper en nootmuskaat.
In plaats van gekookt kan witlof ook, in boter of olie, worden gaargesmoord.
Voor witlofsalade moet u de struikjes met een scherp mes in dunne reepjes snijden.
Vermeng de witlof direct met een dressing of sprenkel er citroensap over om bruinverkleuren te voorkomen.

Bereidingstijden van witlof:

  • Koken: ca. 12 – 15 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 7 minuten
  • Roerbakken: ca. 3 – 5 minuten
  • Smoren: ca. 15 – 20 minuten
  • Grillen: ca. 8 – 12 minuten
  • Stomen: ca. 13 – 16 minuten

Variëren met witlof:

  • Snijlof vermengen met bechamelsaus van boter, bloem en melk
  • Struikjes witlof gaarkoken en overdoen in ovenschaal, bedekken met plakken ham en kaas en onder grill gratineren
  • Witlofsalade met partjes sinaasappel, blokjes appel en een dressing van yoghurt met mosterd

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

Warme Winterkost tips:

Witlof milder laten smaken? Kook een aardappel mee

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Witlof

Witlof met pikante kerriesaus

“Recept” Witlof met pikante kerriesaus Categorie: Groentegerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 8 flinke struikjes witlof (ongeveer 1200 gram) zout 1 pakje kerriesaus 2 el rozijnen 1 tl kerrie 1 klein blikje ananasstukjes … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s