Weetjes: Kiwi

Kiwi

Grote en kleinere kiwi’s

De kiwi komt van oorsprong uit China.
De oorspronkelijke naam van de vrucht was Chinese kruisbes.
In Nieuw-Zeeland is de naam veranderd in kiwi, voornamelijk om commerciële redenen.
De naam kiwi komt van de kiwivogel, een loopvogel die op Nieuw-Zeeland voorkomt.
Het ronde lichaam van deze loopvogel is bedekt met bruine veren en heeft iets weg van een kiwivrucht.
De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden.
De kiwi is een langgerekte, ronde vrucht met een lengte van ca 7 cm.
De schil is bruin en licht behaard.

Het vruchtvlees is grasgroen van kleur, ligt om een witte kern en bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes.
Er is ook een gele variant Zespri gold of gele kiwi
Zijn schil is zacht en onbehaard.
Het gouden vruchtvlees is zalig zoet met tropische echo’s van mango, perzik, meloen en citrusvruchten.
Hij zit boordevol vitamine C en E en bevat slechts 58 calorieën per 100 gram.

Kiwi gold

Koopinformatie:

Een kiwi is rijp als ze bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet meegeeft.
De smaak is fris zoet-zuur.
En de gele kiwi is sneller rijp dan de groene, en is zoet van smaak.
De vrucht worden in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar.
Van mei tot december worden kiwi;s aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland, Italië en daarna, tot en met mei uit Chili.
De gele kiwi is bijna het hele jaar rond verkrijgbaar.
En de aanvoerlanden zijn Nieuw-Zeeland en Frankrijk.

Bewaren:

Rijpe kiwi’s zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast; onrijpe kiwi’s 1 tot 2 weken.
Onrijpe kiwi’s kunnen narijpen bij kamertemperatuur.
Het rijpingsproces wordt versneld als de vruchten bij kamertemperatuur met een appel, peer of banaan in een gesloten plastic zak bewaard worden (bij de gele kiwi is dit niet nodig).
Deze vruchten staan veel ethyleengas af.
Dit gas versnelt de rijping van een kiwi.

Eiwitsplitsend enzym:

Verse kiwi bevat een eiwitsplitsend enzym.
In combinatie met andere producten heeft dit soms onverwachte gevolgen (zie Ananas).

Behandeling:

De vruchten halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
De kiwi ziet er decoratief uit met grasgroen of goudgeel vruchtvlees, een witte kern en zwarte pitjes.

Toepassing:

  • Zet halve vruchten in een eierdopje en serveer ze bij het ontbijt als “het groene ei”
  • In fruitsalade met frambozen, aardebeien, meloen en banaan
  • Als borrelhapje aan spiesjes met stukjes kip of kaas
  • Bij biefstuk of kipfilet schijfjes kiwi kort meebakken of meeverwarmen in de saus
  • Als garnering van taarten of nagerechten

Voedingswaarde:

Vitamine C: 70 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: aanwezig
Kcal: 40

Wist je dit:

Als je allergisch bent voor de groene kiwi heb je kans dat je wel tegen de gele variant kan.
Dat komt waarschijnlijk door dat er geen haartjes op de gele kiwi zitten.
Het is volgens mij nog niet bewezen maar!!!
Alle klanten die bij mij er mee kwamen konden wel tegen de gele variant.
Dus ik zou zeggen probeer er één.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Kiwi

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSchuimgebak met kiwi

“Recept” Schuimgebak met kiwi Categorie: Nagerecht Aantal personen: 8 Ingrediënten: 4 eiwitten 225 gram kristalsuiker 1 tl vanille-essence 1 tl azijn 2 tl maïzena 4 dl slagroom 6 kiwi’s Bereidingswijze: Knip een ronde cilinder met … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Kipsalade met kiwi en sinaasappel

“Recept” Kipsalade met kiwi en sinaasappel Categorie: Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram gare kipfilet in blokjes gesneden 8 asperges (gaar en afgekoeld) 4 kiwi 2 sinaasappels 50 gram gesnipperde en … Lees verder →

Geplaatst in Salades|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s