Weetjes: Kerssoorten

Kerssoorten

Bio-cress, shiso-rood, daikonkers en shiso-rood
Shiso-groen en mosterdkers

Kerssoorten zijn jonge plantjes van pas ontkiemd zaad. De jonge plantjes bevatten vluchtige oliën en hebben een specifieke geur en smaak. Ze worden tot de aromatische groenten gerekende, maar de grens met verse tuinkruiden is moeilijk te trekken. Vitaminen en mineralen zijn sterk geconcentreerd in deze jonge plantjes. Bekend zijn tuinkers en mosterdkers. Nieuwere soorten zijn daikonkers, shiso-groen, shiso-rood en bio-cress. Kerssoorten worden overwegend biologisch geteeld. Schone zaden worden in bakjes gezaaid op een speciale voedingsbodem, die wordt bevochtigd met gezuiverd water. In speciale cellen met een hoge luchtvochtigheid en temperatuur wordt het zaad tot ontkiemen gebracht. Als de zaden zijn gekiemd en het stengeltje begint te groeien, worden de bakjes in het daglicht geplaatst. Is het licht niet voldoende, dan wordt extra belicht. De kiemplantjes zijn klaar als ze een lengte hebben van ca. 5 cm. Afhankelijk van de soort kers en het seizoen duurt de teelt 8-42 dagen. Waterkers vormt een uitzondering; het wordt op water geteeld en is groter dan de andere kerssoorten.

kleinerand

Tuinkers IMG_1269Tuinkers

Tuinkers wordt ook sterre- of bitterkers genoemd. En is afkomstig uit Noord-Afrika. De smaak van tuinkers varieert van lekker pittig tot scherp en heeft iets weg van mosterd. Er bestaat een grove en een fijne soort. Meestal bestaan de … Lees verder →

kleinerand

MosterdkersMosterdkers

Mosterdkers ook wel mosterd cress genoemd is, net als taugé en alfalfa, een kiemgroente. Mosterdkers heeft donkergroene kleine blaadjes. De naam zegt het al, de smaak is pittig en lijkt op mosterd. Heerlijk als garnering … Lees verder →

kleinerand

DaikonkersDaikonkers

Daikonkers zijn de jonge plantjes van de daikonwortel. Het wordt in de Oosterse keuken verwerkt in salades en als garnering. Het heeft een pittige en peperachtige geur. De smaakt lijkt op daikon en rettich. Voor meer informatie zie … Lees verder →

kleinerand

Shiso-rood, shiso-groen en bio-cressShiso-rood, shiso-groen en bio-cress

Shiso-rood en shiso-groen zijn jonge plantjes uit zaad dat verwant is aan de muntfamilie. Shiso-rood is een plantje met rode, hartvormige blaadjes. De smaak lijkt op die van … Lees verder →

kleinerand

Waterkers IMG_1731Waterkers

Waterkers is van oorsprong een waterplant en wordt ook wel cresson genoemd. In het wild komt waterkers nog voor in Europa en Noord-Amerika. De ideale omgeving voor waterkers is snel stromend, helder en kalkrijk water met een … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie:

Alle kerssoorten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Waterkers wordt vooral aangevoerd uit Engeland en Frankrijk. De andere kerssoorten komen uit eigen land Kerssoorten zijn in bakjes verkrijgbaar. Waterkers vormt een uitzondering en wordt in bosjes of luchtdicht verpakt verkocht. Kerssoorten moeten er fris uitzien.

Bewaren:

Tuin-, mosterd- en daikonkers zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar shiso-groen, shiso-rood en bio-cress bij een koele temperatuur van 12 graden, ze kunnen gevoelig zijn voor lage temperaturen. Ze zijn enkele dagen houdbaar. Waterkers is een vrij kwetsbare groente. Consumeer de groente zo snel mogelijk. Bewaar de groente uiterlijk 1 dag in een vochtige, open plastic zak in de koelkast.

Behandeling:

Kerssoorten worden voornamelijk rauw gebruikt in salades en als garnering van broodjes en koude voorgerechten. Knip de plantjes met een schaar van de voedingsbodem, spoel ze af in een zeef onder stromend water en laat ze goed uitlekken voor gebruik. Het onderste stukje steel van de waterkers wegsnijden met een scherp mes. De groente enkele malen goed wassen in ruim water en vervolgens drogen in een slacentrifuge.

Toepassing:

  • Een combinatie van kerssoorten in een omelet
  • Hapje: plukje mosterdkers in een plakje rosbief rollen
  • Shiso-groen en shiso-rood bij Japanse sashimi (rauwe vis)
  • Shiso-rood in fruitsalade en als garnering van nagerechten
  • Waterkerssoep

Voedingswaarde:

Vitamine C: gemiddeld 50 mg
B-Caroteen: zeer veel
IJzer: veel
Kcal: gemiddeld 8

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Tuinkers
Zie ook andere recepten met “Mosterdkers”
Zie ook andere recepten met “Daikonkers
Zie ook andere recepten met “Shiso-rood”
Zie ook andere recepten met “Shisi-groen”
Zie ook andere recepten met “Bio-cress”
Zie ook andere recepten met “Waterkers

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comBruine pistolet met rosbief en daikonkers

“Recept” Bruine pistolet met rosbief en daikonkers Categorie: Lunch Aantal personen: 1 Bereidingswijze: Een bruine pistolet opensnijden en dun besmeren met boter. Leg er 3 plakjes rosbief tussen en strooi daar wat vers gemalen peper … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

WaterkerssoepWaterkerssoep

Categorie: Soepen Aantal personen: 4 Ingrediënten: 40 gram boter 2 bosjes waterkers 9 dl kippenbouillon (van tablet) Zout Peper 2 el geraspte Parmezaanse kaas Bereidingswijze: Het onderste stukje van de waterkerssteeltjes … Lees verder →

Geplaatst in Soepen|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comWaterkers-roomsaus

“Recept” Waterkers-roomsaus Categorie: Sauzen Aantal personen: – Ingrediënten: 1 bosje waterkers 150 ml slagroom Zout Peper 1 el citroensap Bereidingswijze: Snijd een stukje van de onderkant van de steeltjes af en was de … Lees verder →

Geplaatst in Sauzen|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s