Weetjes: Bieslook

Bieslook

Bieslook IMG_1124

 

De Latijnse naam is Allium schoenoprasum. Bieslook is familie van de ui, prei en knoflook de smaak is echter veel fijner. In het oude China werd het gebruikt als tegengif bij diverse vergiftigingen. Ook werd het gebruikt als bloedstelpend middel. In de 16e eeuw deed het kruid zijn intrede in de Europese keuken. Er bestaan fijne en grovere soorten bieslook. Bovendien bestaat er ook knoflookbieslook met een zachte knoflooksmaak in plaats van een uiensmaak. Bieslookstengels waaraan bloemen bloeien zijn taai en minder geurig. Bieslook is een universeel kruid. Het past het in alle gerechten waar ook ui in past. Kook bieslook nooit mee maar voeg het kruid op het laatste moment toe aan een gerecht. Bieslook wordt ook wel pijpgras genoemd.

Andere benamingen:

Bieslook, Pijpgras

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Bieslook:

  • Energetische waarde: 259 kJ (62 kcal)
  • Koolhydraten: 8,0 gram
  • Eiwit: 4 gram
  • Vet: 1,0 gram
  • Vitamine C: 47 mg
  • Vitamine B1: 0,14
  • Vitamine B2: 0,15
  • Calcium: 167 mg
  • IJzer: 1,3
  • Kalium: 434 mg

Heerlijk te gebruiken in de volgende gerechten:

Soepen, salades vlees, eier- en visgerechten. Zeer smaakvol in een zoutloos dieet.

Variëren met bieslook:

  • In omelet en roerei
  • In komkommer-, tomaten- en paprikasalade
  • In groente- en tomatensoep
  • In aardappelpuree, gebakken aardappelen en in aardappelsalade
  • In kwark
  • In koude en warme sauzen

Recepten:

Bieslook

Voor meer informatie zie:

kleinerand

TuinkruidenTuinkruiden

Tuinkruiden Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.