Weetjes: Boerenkool

Boerenkool

Boerenkool IMG_0748

 

Boerenkool is een struikachtige koolsoort met donkergroente en gekrulde bladeren. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk ‘chou frisée’ genoemd (= kool met krulletjes). De kool is verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden.

Bewaren en inkoop:

Mooie boerenkool heeft een brede kroesrand aan de bladeren en een frisgroene kleur. De groente is los verkrijgbaar, maar ook voorgesneden in zakken. Losse boerenkool kunt u in een open zak ongeveer 2 dagen op een koele plaats en een week in de koelkast bewaren. Voorverpakte gesneden boerenkool is beperkt houdbaar in de koelkast. Boerenkool vertoont veel overeenkomsten met bladgroente. De groente slinkt tijdens het koken. Reken voor gebruik in stamppot op ongeveer 200 gram gesneden boerenkool per persoon. Verdubbel deze hoeveelheid als u boerenkool aan de struik koopt.

Aanvoertijd:

Verse boerenkool is van uit Nederland verkrijgbaar van Augustus tot en met April.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Boerenkool:

  • Energetische waarde: 172 kJ 41 kcal)
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Eiwit: 4 gram
  • Vet: 0,9 gram
  • Vitamine C: 95 mg
  • Vitamine B1: 0,02 mg
  • Vitamine B2: 0,20 mg
  • Calcium: 200 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 500 mg

Schoonmaken en bereiden:

Haal het blad van de stengels en was het enkele malen in ruim water. Scheur nu de gekroesde rand van de stugge nerf die midden door het grote boerenkoolblad loopt. Snij het gescheurde blad met een scherp mes in repen. Kook voor stamppot boerenkool samen met de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar. Giet het water af en maak er met warme melk, peper, nootmuskaat en eventueel een klontje boter een heerlijke stamppot van.

Bereidingstijden van boerenkool:

  • Koken: ca. 15 – 20 minuten
  • Magnetron: ca. 7 – 12 minuten
  • Roerbakken: ca. 15 minuten
  • Smoren: ca. 25 – 30 minuten
  • Stomen: ca. 25 minuten

Variëren met boerenkool:

  • gesneden boerenkool stoven met ui
  • kleingesneden boerenkool in groentesoep
  • Boerenkoolstamppot met piccalilly en worst
  • Ovenschotel in laagjes met een laagje geruld gehakt, een laagje gekookte boerenkool en een laagje aardappelpuree

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

Wist je dat stamppot helemaal geen dikmaker hoeft te zijn? Boerenkoolstamppot gemaakt van 150 gram aardappelen, 150 gram boerenkool, een juslepel magere jus en 100 gram runderrookworst bevat maar 453 calorieën

Warme Winterkost tips:

Boerenkool is ook heerlijk uit de oven (Recept)

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Boerenkool

kleinerand

Boerenkoolstamppot met tomaat en uiBoerenkoolstamppot met tomaat en ui

“Recept” Boerenkoolstamppot met tomaat en ui Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1.5 kilo aardappelen 800 gram gesneden boerenkool 2 uien 6 tomaten 2 el boter 4 el azijn Zout Peper Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Stamppot, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen
kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s