Weetjes: Bleekselderij

Bleekselderij

Bleekselderij IMG_0741

 

De Latijnse naam is Apium graveolens. Bleekselderij is een kruidachtige plant met sterk ontwikkelde bladstelen. De stelen zijn groen-geel van kleur. Soms zit er aan de stelen nog blad. Bleekselderij is nauw verwant aan de blad- en knolselderij. Vroeger was bleekselderij een echte kookgroente, nu staat de groente vooral bekend als saladegroente. Bleekselderij heeft een vochtafdrijvende werking. De groente is het hele jaar verkrijgbaar. Ze komen uit eigen land en wordt ook geïmporteerd uit ondermeer België, Israël, Spanje en Frankrijk.

Bewaren en inkoop:

Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Bij aankoop moet een struik bleekselderij stevig zijn, fris ruiken en mooi groen of groen-gele stelen zonder bruine plekken hebben. De groente kan op een koele plaats enkele dagen ei in de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Reken bij aankoop op 250 gram per persoon voor koken en rauw gebruik op 100 gram.

Aanvoertijd:

Van uit Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. En tevens het hele jaar verkrijgbaar uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Bleekselderij:

  • Energetische waarde: 50 kJ 12 kcal)
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Eiwit: 1 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 25 mg
  • Vitamine B1: 0,08 mg
  • Vitamine B2: 0,15 mg
  • Calcium: 80 mg
  • IJzer: 0,1 mg
  • Kalium: 320 mg

Schoonmaken en bereiden:

Snij een plakje van de voet van de bleekselderijstruik. Snij eventueel aanwezig blad eraf. Het blad kan worden gebruikt voor het trekken van bouillon. Controleer de stengels op harde nerven. Snij hiervoor met een schilmesje een plakje van de onderkant of bovenkant van de stengel. Harde nerven worden nu vanzelf langs de stengel weggetrokken. Was de stengels in ruim water. Snij stengels voor het koken in stukken van ca. 5 cm en voor het gebruik in rauwkostsalades in stukjes van 1-2 cm. Kook de bleekselderij in 15-20 minuten beetgaar; de groente mag nog iets knapperig zijn. Ook smakelijk is het om de groente in boter gaar te smoren. Bleekselderij behoord tot de nitraatrijke groente gooi het kooknat daarom weg.

Bereidingstijden van bleekselderij:

  • Koken: ca. 10 – 12  minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 5 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 minuten
  • Smoren: ca. 20 minuten
  • Stomen: ca. 20 – 25 minuten

Variëren met bleekselderij:

  • stukken bleekselderij gaarsmoren in boter met plakjes wortel
  • halve bleekselderijstengels beetgaar koken, in ham en kaas rollenen laten gratineren in een hete oven
  • dunne reepjes bleekselderij in een salade met roomkaas of paté
  • schijfjes bleekselderij in salade met stukjes ananas, kip en een dressing van citroensap en yogonaise.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Bleekselderij

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGevulde Bleekselderij met pittige paté

“Recept” Gevulde Bleekselderij met pittige paté Categorie: Borrelhapjes Ingrediënten: 50 gram roomboter 100 gram paté 1 fijngehakte ui 5 el hot ketchup worchestershiresauce tuinkers stengels bleekselderij Bereidingswijze: Mix de … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s