Weetjes: Bloemkool

Bloemkool

Bloemkool IMG_0636

De Latijnse naam is Brassica oleracea. Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land. Naast de witte bloemkool zijn er ook oranje, groene en paarse varianten. De groente is vooral in de zomer- en herfstmaanden goed verkrijgbaar.
Bloemkool komt uit eigen land en wordt ook geïmporteerd uit ondermeer Frankrijk en Italië. Voor informatie over andere bloemkoolsoorten verwijzen we naar het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.

Bewaren en inkoop:

Bloemkool moet bij aankoop een goede gesloten structuur en mooie blanke kleur hebben. Een grote bloemkool is genoeg voor 4 personen. Bewaar bloemkool na aankoop in een open zak. Op een koele plaats is de kool ongeveer 2 dagen en in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Bewaar aangesneden bloemkool in vershoud-folie tot ongeveer 3 dagen in de koelkast.

Aanvoertijd:

Van uit Nederland zijn ze vanaf Maart tot en met December verkrijgbaar. En tevens het hele jaar verkrijgbaar van uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Bloemkool:

  • Energetische waarde: 100 kJ (24 kcal)
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Eiwit: 2,0 gram
  • Vet: 0,3 gram
  • Vitamine C: 80,0 mg
  • Vitamine B1: 0,05 mg
  • Vitamine B2: 0,07 mg
  • Calcium: 20,0 mg
  • IJzer: 0,5 mg
  • Kalium: 250 mg

Schoonmaken en bereiden:

Snij het buitenste blad van de bloemkool en snij de dikke stronk eruit. Zet de kool 15 minuten omgekeerd in een bak met water, waaraan 1 eetlepel zout is toegevoegd. Ongedierte trekt er nu vanzelf uit. Was de groente hierna nog een keer en kook hem in z’n geheel in een pan met weinig water en zout in 15-20 minuten gaar. U kunt hem ook verdelen in roosjes en daarna koken. De kooktijd is dan 7-10 minuten. Maak bloemkool op smaak af met nootmuskaat. Bloemkoolroosjes zijn rauw geschikt als dipgroente of in salades. Voor gebruik in salades kunnen de roosjes bovendien kort geblancheerd worden, het echte rauwe is er dan af.

Bereidingstijden van bloemkool:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 6 minuten
  • Roerbakken: ca. 9 minuten
  • Frituren: ca. 2 – 3 minuten
  • Smoren: ca. 10 – 12 minuten
  • Stomen: ca. 12 – 14 minuten

Variëren met Bloemkool:

  • gekookte bloemkool serveren met gehaktsaus of met pindasaus.
  • gekookte bloemkool met kaas bedekken en in oven gratineren
  • bloemkool met bechamelsaus

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Bloemkool

kleinerand

BloemkoolkaastaartBloemkoolkaastaart

“Recept” Bloemkoolkaastaart Categorie: (Hoofdgerecht 2 personen of Lunchgerecht 4 personen) Aantal personen: 2 of 4 Ingrediënten: 1 taartvorm met een doorsnede van 24 cm 6 plakjes diepvriesbladerdeeg 400 gram bloemkool in … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Hoofdgerecht, Ovengerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s