Weetjes: Bessen

Bessen

Foto bron: members.home.nl

Vooral in de zomerperiode zien we de bekende Ribessoorten zoals aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen in de winkels liggen. Aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen zijn vooral in de periode juni tot augustus verkrijgbaar. Ze komen uit eigen land en worden geïmporteerd uit ondermeer België en Frankrijk. Voor informatie over andere bessensoorten verwijzen we naar het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.

kleinerand

Aalbes, roodAalbessen

De Latijnse naam is Ribes sativum. De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Van de aalbessen is de rode variant het meest bekend, de kleine rode … Lees verder →

kleinerand

Kruisbessen IMG_1878Kruisbessen

De Latijnse naam voor kruisbes is Ribes uva-crispa. Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Deze grote, soms enigszins behaarde bessen groeien niet aan trossen. Er … Lees verder →

kleinerand

Zwarte bessen IMG_1923Zwarte bessen

De Latijnse naam voor kruisbes is Ribes nigrum. Zwarte bessen hebben een kenmerkende kruidige smaak. Juist die donkere kleur maakt het een supergezonde fruitsoort, want de … Lees verder →

kleinerand

Bewaren en inkoop:

Bessen komen vooral in bakjes in de handel. Koop glanzende, stevige bessen. Bewaar ze uitgespreid op een bord in de koelkast. Ze zijn 1-2 dagen houdbaar.

Voedingswaarde:

Per 100 gram aalbessen 24 kcal. 100 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: **
Per 100 gram zwarte bessen 40 kcal. 167 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: ****
Per 100 gram kruisbessen 40 kcal. 167 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen snel wassen in koud water om aroma en sap te behouden. Laat de bessen uitlekken in een vergiet. Daarna de steeltjes van de bessen verwijderen. Eet bessen puur en voeg zonodig suiker toe (vooral bij rode aalbes). Is de schil van kruisbessen te stug, pocheer ze dan enkele minuten in suikerwater. Dessen zijn geschikt voor het maken van jam, gelei of compote. Vooral kruisbessen bezitten extra geleerkracht door het hoge gehalte aan pectine. Voor het maken van bessenpuree, de bessen enkele minuten koken tot de schillen zacht zijn, pureren en eventueel zeven om pitjes te verwijderen.

Variëren met bessen:

  • kruisbessenpuree met custardvla
  • maak een saus van rode en zwarte bessenpuree met port, lekker bij biefstuk, rosbief en wild
  • maak met verse bessen besjesgort
  • bessen in pudding en mousse
  • bessen als taartvulling

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Aalbessen
Zie ook andere recepten met “Kruisbessen
Zie ook andere recepten met “Zwarte bessen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comLuchtig zwarte-bessentoetje

“Recept” Luchtig zwarte-bessentoetje Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram zwarte bessen (schoongemaakt) 70 gram suiker 2 blaadjes gelatine 2 el bessengelei 1 el water 4 el crème de cassis 2 … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s