Weetjes: Bijzondere bessen

Bijzondere bessen

Cranberry’s, bramen, witte aalbessen
Rode aalbessen

Kruisbessen, blauwe bessen en frambozen

Er komen verschillende bessen op de markt in ons land. Vooral in de zomermaanden zijn dat de welbekende Ribes-soorten, zoals de kruisbes, de rode en witte aalbes en de zwarte bes. Er is echter nog een ander geslacht dat bessen levert, namelijk het geslacht Vaccinium of bosbesachtigen, waartoe ook de wilde bosbes behoort. De belangrijkste bessen uit dit geslacht zijn de cranberry en de blauwe bes.

kleinerand

Cranberry, vers IMG_0934Cranberry

De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina. Rond 1840 spoelde er een vat cranberry’s aan op … Lees verder →

kleinerand

Blauwe bessen IMG_0759Blauwe bessen

De Latijnse naam voor kruisbes is Vaccinium corymbosum. De blauwe bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De blauwe bes is geen veredelde bosbes, maar kan hem wel … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie en bewaren:

Cranberry’s komen verpakt in plastic zakken op de markt. Ze zijn wel 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. De bessen moeten er glanzend uitzien en stevig aanvoelen.

Blauwe bessen komen in bakjes in de handel. Ze zijn vrij kwetsbaar. Uitgespreid op een bord zijn ze nog 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Toepassing:

  • Cranberrycompote bij wildgerechten
  • Cranberrycompote als vulling van flensjes
  • Blauwe bessen met ijs en slagroom
  • Blauwe bessen als vulling voor vlaai

Voedingswaarde:

Vitamine C: cranberry 15 mg en blauwe bes 10 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: cranberry 16 en blauwe bes 48

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Blauwe bes
Zie ook andere recepten met “Cranberry

kleinerand

Blauwe-bessenshortbreadBlauwe-bessenshortbread

“Recept” Blauwe-bessenshortbread Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 150 gram bloem 25 gram maïzena 100 gram boter 50 gram kristalsuiker 225 gram blauwe bessen 1/8 liter slagroom Bereidingswijze: Bloem en … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comCranberry-sinaasappelcompote

“Recept” Cranberry-sinaasappelcompote Categorie: Bijgerecht Aantal personen: 4-6 Ingrediënten: 250 gram cranberry’s 1 sinaasappel 1 dl vers uitgeperst sinaasappelsap 200 gram witte basterdsuiker Bereidingswijze: Was de … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comCranberrybluf

“Recept” Cranberrybluf Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 eiwitten 100 gram suiker 6 el cranberrycompote (uit een potje) 1 el rode wijn of port Bereidingswijze: In een kom de eiwitten stijfkloppen. Langzaam al kloppend … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s