Weetjes: Bananen (#2)

Bananen (#2)

Appelbanaan en golden banana of pisang mas bakbanaan en gele fruitbanaan

Bananen horen tot de groep de Musaceae of banaanachtigen. Er zijn vele soorten en rassen. In de praktijk wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan, die in rauwe vorm oneetbaar is. De banaan is sinds mensenheugenis een belangrijke bron van voedsel en is volgens archeologen uit Zuidoost-Azië afkomstig. De plant heeft een schijnstam, die bestaat uit een massa ineenpassende bladeren. De vruchten groeien in kammen (handen) aan uit de stam komende bloemstengels. Iedere kam heeft 20 tot 30 bananen (vingers). Rijpe bananen zijn kwetsbaar en bederven snel. Bananen worden daarom groen geplukt en per koelschip getransporteerd. Moderne koeltechnieken in zogenaamde rijphuizen zorgen voor een beheersbare rijping.

Bananen zijn globaal in te delen in de volgende soorten:

kleinerand

Bananen IMG_0730Fruitbanaan of dessertbanaan

Van de bananen is de fruitbanaan of dessertbanaan het bekendst in ons land. Ze kleuren tijdens het rijpen van groen naar geel en hebben een lengte van 15-30 cm. Deze ‘gewone’ … Lees verder

kleinerand

 Bakbananen IMG_0825Bakbanaan

De Latijnse naam is Musa paradisiac. De bak- of kookbanaan, de naam geeft het al aan, wordt gebakken, gegrild of gekookt voor consumptie. Deze banaan wordt niet rauw … Lees verder →

kleinerand

 Rode banaanRode banaan

Rode banaan Omschrijving: De rode banaan heeft een lengte van ongeveer 12 cm. De schil is groen-rood tot rood-bruin van kleur. Het crèmekleurige vruchtvlees is minder melig … Lees verder →

kleinerand

 Bananito of AppelbanaanAppelbanaan

Appelbanaan De Latijnse naam is Musa manzano. De appelbanaan of bananito’s heeft een lengte van 8 tot 10 cm. De vrucht heeft een friszoete smaak die veel weg … Lees verder →

kleinerand

 Babybanaan, Rijstbanaan of Pisang susuBabybanaan

De babybanaan is een klein banaantje van 6-8 cm. Het banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. De schil is dun en is bij een rijpe banaan geel van kleur. De … Lees verder

kleinerand

 Golden banana of Pisang MasGolden banana

Golden banana Een banaan die vooral geïmporteerd wordt uit Maleisië is de golden banana of pisang mas. Deze banaan heeft een afmeting van ca. 12 cm en is iets groter dan de … Lees verder →

kleinerand

Bewaren:

Onrijpe bananen met een groen-gele kleur kunnen prima narijpen bij kamertemperatuur. Afhankelijk van de soort duurt dit ca 1-4 dagen. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren bij een koele temperatuur van ca. 12 graden. Bananen nooit in de koelkast bewaren. Bij deze koude temperatuur kan lage-temperatuurbederf optreden. De schil wordt zwart, banaan rijpt niet meer na en bederft. De golden banana, baby-, appel- en rode banaan worden in kleine hoeveelheden aangevoerd en kunnen moeilijk verkrijgbaar zijn.

Bananen rijk aan koolhydraten:

Bananen zijn rijk aan koolhydraten en mineralen zoals kalium en fosfor. Bananen zijn voedzaam en vooral kinderen zijn er dol op. Het vitamine C-gehalte van bananen ligt rond de 10 mg per 100 gram.

Toepassing:

  • fruitbanaan in fruitsalades met aardbei, kiwi en sinaasappel
  • appelbanaan, golden banana of babybanaan met likeur, ijs en/of room
  • banaan op brood in combinatie met pindakaas of ham
  • tosti met kaas en banaan
  • als voorgerecht: babybanaan met rauwe ham
  • banaan in stoofschotels met kip
  • bakbanaan door beignetbeslag halen en frituren

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Banaan
Zie ook andere recepten met “Bakbanaan
Zie ook andere recepten met “Rode banaan
Zie ook andere recepten met “Appelbanaan
Zie ook andere recepten met “Babybanaan
Zie ook andere recepten met “Golden banana”

kleinerand

 Gebakken banaan met roomijs en slagroomGebakken banaan met roomijs en slagroom

“Recept” Gebakken banaan met roomijs en slagroom Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 rijpe bakbananen 2 el cointreau 6 el pannenkoekmix Melk Snufje zout 1 zakje vanillesuiker 1/8 liter slagroom 1 el suiker … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

 BananencakeBananencake

“Recept” Bananencake Categorie: Gebak Aantal personen: – Ingrediënten: 75 gram rozijnen 1 dl rum 4 rijpe bananen 1 zakje vanillesuiker 1 el citroensap 125 gram boter 125 gram poedersuiker 2 eieren 125 gram zelfrijzende … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

 www.watkokenwevandaag.wordpress.comStokbrood met tonijn-banaansalade

“Recept” Stokbrood met tonijn-banaansalade Categorie: Lunchgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 blikje tonijn in olie ( nettogewicht ca. 200 gram) 1 stengel bleekselderij ½ rode paprika 1 sjalotje 1 banaan 2 el mayonaise Zout … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s