Weetjes: Broccoli

Broccoli

Broccoli IMG_0890

Broccoli vormt een hoofdknop met hieromheen kleinere bloemknopjes aan lange, vlezige stellen. De kleur van de bloemknoppen is doorgaans groen maar er bestaan ook rassen met paarsachtige tinten. De groente lijkt uiterlijk op bloemkool, maar de structuur van broccoli is losser. Bovendien is de groente kleiner van stuk. Broccoli werd al in de 17e eeuw in Italië verbouwd. De smaak van broccoli lijkt een beetje op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De stelen zijn lang en worden wel als delicatesse beschouwd, omdat ze beetje naar asperges smaken. Vandaar de Duitse naam “Spargelkohl” voor broccoli. Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar. De groente wordt ondermeer geïmporteerd uit Italië en Spanje. In de zomer- en herfstmaanden komt de groente uit eigen land.

Bewaren en inkoop:

Bij aankoop moet broccoli een vaste structuur en een donkergroene kleur hebben. Koop geen broccoli die geel begint te kleuren. De roosjes gaan snel bloeien en de smaak wordt bitter. Bewaar broccoli het liefst in de koelkast, goed verpakt in vershoud-folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Broccoliroosjes kunnen rauw is salade of als dipgroente worden gebruikt. Voor gekookte broccoli heeft u ongeveer 250 gram per persoon nodig. Voor een salade is 125 gram per persoon voldoende.

Aanvoertijd:

Broccoli is verkrijgbaar het hele jaar door zowel vanaf Nederlandse bodem en ook uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse broccoli:

  • Energetische waarde: 84 kJ (20 kcal)
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Eiwit: 2 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 103,2 mg
  • Vitamine B1: 0,06 mg
  • Vitamine B2: 0,13 mg
  • Calcium: 38 mg
  • IJzer: 0,6 mg
  • Kalium: 227 mg

Schoonmaken en bereiden:

Was broccoli en snij een dun plakje van de stronk. Schil de stelen met een dunschiller tot vlak aan de roosjes. Snij de stelen over de hele lengte kruislings in met een mesje. Op deze manier zijn de stelen gelijk gaar met de roosjes. Een andere methode is om de stelen in stukken te snijden. Kook broccoli met weinig water en zout 4-8 minuten beetgaar.

Bereidingstijden van broccoli:

  • Koken: ca. 4 – 8 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 5 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 – 6 minuten
  • Frituren: ca. 2 minuten
  • Smoren: ca. 5 – 7 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten

Variëren met broccoli:

  • broccoli in hartige taarten
  • gekookte broccoli bedekken met plakken belegen kaas en gratineren in oven
  • Broccoli toevoegen aangebakken champignons met ui als vulling van een omelet
  • Salade van geblancheerde broccoli, stukjes ei en tomaat
  • Broccoli verwerken in een lasagne of macaronischotel.

Wist je dit:

Dat je de stronk van broccoli ook kan eten. In de stronk zitten de meeste vitamines. Snijd de roosjes tot op de stronk af. Schil de stronk en snijd hem in blokjes. En kook het gewoon mee met de roosjes.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Broccoli

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comBroccolisoep

“Recept” Broccolisoep Categorie: Soep, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram broccoli 1 l bouillon 30 gram boter 30 gram bloem zout & peper nootmuskaat Bereidingswijze: Maak de broccoli schoon. Breng de bouillon aan … Lees verder →

Geplaatst in Soepen, Vegetarisch|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Broccoli au gratinBroccoli au gratin

“Recept” Broccoli au gratin Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 kilo broccoli 1.5 kilo aardappelen 1 dl melk Zout Peper 200 gram ham blokjes 1 zakje kaassaus boter of margarine Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Voor meer informatie zie:

kleinerand

BloemkoolsoortenBijzondere bloemkoolsoorten

Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of ‘bloemen’, ook wel roosjes genoemd. Die stengel, met de Latijnse naam ‘Caulis’, is verantwoordelijk voor de soortnaam. Kool heeft van oudsher de naam niet alleen voedzaam te … Lees verder →

kleinerand

Bron:  &

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s