Tomaten (#2)
Pruimtomaat of pomodori, rode en oranje kerstomaten, vleestomaten en ronde tomaten
Samen met de aardappel, aubergine en paprika behoort de tomaat tot de nachtschadenfamilie. De tomaat vindt z’n oorsprong in Zuid-Amerika en kwam via Midden-Amerika in Mexico terecht. Hier werd de vruchtgroente een van de belangrijkste ingrediënten in de keuken. Na de ontdekking van Amerika kwam de tomatenplant in Europa terecht. Tot ver in de 17e eeuw stond de plant alleen bekend als siergewas. Men dacht dat de tomaat giftig was. Pas in de 18e eeuw is er voor het eerst melding gemaakt van tomaten die in soep werden verwerkt. De vrucht staat bekend als een afrodisiacum en wordt dus niet voor niets liefdesappel genoemd. De tomaat is een sappige, twee- of meerhokkige vruchtgroente die verschillende vormen kan hebben. Er bestaan rode, oranje, gele, roze en witte vruchten. Tomaten hebben tussen de zaadlijsten een geleiachtige substantie met pitjes.
Ronde tomaat
Dit is de gangbare tomaat. Deze soort wordt in de Hollandse kassen en in subtropische landen geteeld. De tomaten zijn rond van vorm en zijn in rode en gele tinten verkrijgbaar. Deze “gewone” tomaat is vooral geschikt om … Lees verder →
Vleestomaten
Vleestomaten worden tot de zogenaamde geribde tomaten gerekend. Ze zijn veel groter dan de ronde tomaten en vleziger van structuur. Ze worden vooral in stoofgerechten verwerkt. Ze komen in rode en oranje tinten op de markt. Voor … Lees verder →
Pomodori of roma-tomaat
De pomodori is een langwerpig, rode pruimtomaat. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoetere smaak dan bovengenoemde tomaten. Deze vruchtgroente is zowel … Lees verder →
Kerstomaat
De kerstomaat wordt ook wel cocktail- of cherrytomaat genoemd. Het zijn kleine éénhapstomaatjes. Ze zijn er in rood, oranje en geel. De smaak is lekker tomaatachtig. De tomaatjes zijn vooral geschikt als hapje en als garnering van gerechten … Lees verder →
Tasty Tom
Tasty Tom is een extra fijne trostomaat die qua smaak zeer hoog gehonoreerd wordt. Gemiddeld weegt deze smaaktomaat ongeveer 50 gram. Tasty Tom eindigde al meerdere malen in de top-3 bij de verkiezing van “De … Lees verder →
Snacktomaatjes
Snack- of Snoeptomaatjes zijn groenten voor de lekkere trek, snoepgroenten: fris, gezond en vooral lekker. Snoeptomaatjes zijn minipruimtomaatjes, de zoetste ter wereld. Kinderen zijn er dol op; zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden … Lees verder →
Koopinformatie:
Tomaten moeten stevig aanvoelen bij aankoop. Let ook op een gave schil. Goed gerijpte tomaten hebben een dieprode, oranje of gele kleur en hebben een volle, zoete smaak. Bij lichte vingerdruk op de schil geeft de vrucht mee. Tomaten zijn het gehele jaar verkrijgbaar. Buiten het Hollandse seizoen zijn de Canarische Eilanden een van de belangrijkste leveranciers.
Bewaren:
De smaak van tomaten heeft veel te maken met de wijze van bewaren. Tomaten zijn erg gevoelig voor temperaturen onder de 12 graden. Zijn onrijpe tomaten onder deze temperatuur bewaard, dan kunnen ze niet meer narijpen en smaken nergens naar. Bewaar ze na aankoop op een koele plaats (12 graden) of in de keuken. Ze rijpen in 1 tot 2 dagen na.
Behandeling:
Was tomaten voor gebruik en verwijder het kroontje. Snijd de vruchtgroente, afhankelijk van het recept, in plakjes of partjes. Voor het vullen van tomaten een kapje van de onderkant snijden. Met een lepeltje de geleiachtige massa uit de holte scheppen en de tomaat omgekeerd laten uitlekken. Ontvellen gaat eenvoudig door de vruchten aan de onderkant in te kruisen met een mesje en ze 30 seconden onder te dompelen in kokend water. Laat ze daarna “schrikken” in koud water. Het velletje laat nu gemakkelijk los.
Bereidingstijden van tomaat:
- Koken: ca. 10 minuten
- Magnetron: ca. 4 – 8 minuten
- Roerbakken: ca. 2 – 4 minuten
- Smoren: ca. 15 – 20 minuten
- Grillen: ca. 3 – 5 minuten
Toepassing:
- Ouderwets: tomaat bakken met ui, lekker op brood of toast
- Overrijpe tomaten zijn geschikt voor tomatensoep- of saus
- In salade met komkommer en ui, olijven en feta
- In een ratatouille
- Tomaat meestoven met rundvlees of kabeljauw
Voedingswaarde:
Vitamine C: 15 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: aanwezig
Kcal: 11
Recepten uit het boekje, zie bron:
Zie ook andere recepten met “Tomaten”
Zie ook andere recepten met “Vleestomaten”
Zie ook andere recepten met “Pomodori”
Zie ook andere recepten met “Cherrytomaatjes”
Zie ook andere recepten met “Tasty Tom”
Zie ook andere recepten met “Snacktomaatjes”
Tomatensalade met mozzarella en verse basilicum
“Recept” Tomatensalade met mozzarella en verse basilicum Categorie: Lunchgerecht, Voorgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 2 roma-tomaten (of vleestomaten) 1 mozzarellakaasje Zout Vers gemalen peper 8 … Lees verder →
Geplaatst in Lunchgerecht, Voorgerecht|Tags: Mozzarella, Olijfolie, Peper, Pomodori, Zout|Een reactie plaatsen
Gebakken tomaat met ei
“Recept” Gebakken tomaat met ei Categorie: Lunchgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 4 tomaten 1 grote ui 25 gram boter 2 eieren Zout Peper Bereidingswijze: Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Smelt … Lees verder →
Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: Boter, Eieren, Peper, Tomaten, Uien, Zout|Een reactie plaatsen
Pasta met tomaten en ansjovis
“Recept” Pasta met tomaten en ansjovis Categorie: Hoofdgerecht, Pasta Aantal personen: 4 Ingrediënten: 600 gram Roma- of vleestomaten 2 teentjes knoflook 3 el olijfolie 6 ansjovisfilets Peper 350 gram pasta (bijv. penne rigate) Zout 2 … Lees verder →