Voedingswaarde

Voedingswaarde

Iets over de voedingswaarde

Groenten en fruit worden door de voedingsautoriteiten aangemerkt als de grote leveranciers van vitamine C en voedingsvezel. En dat geldt ook voor de bijzondere soorten.
Ten aanzien van voedingsvezels zijn de verschillende hoeveelheden per productsoort wat moeilijker aan te geven dan van de vitamines. In het algemeen geldt wet dat bijvoorbeeld ongeschilde vruchten en groenten er meer van bevatten dan geschilde. Omdat we veel vragen krijgen over de hoeveelheid vitamine C in groenten en fruit, hebben we deze waarde in K-calorieën (kcal.) per 100 gram product (ongekookt). Wilt u de waarde in K-Joules weten, vermenigvuldig dan de K-calorieën met 4,2

Daarnaast vinden we dat het gehalte aan B-caroteen (pro-vitamine A) en het ijzer ook van redelijk groot belang zijn in groenten en fruit. Gemakshalve hebben wij hiervoor de termen
“aanwezig”, “ruim aanwezig”, “veel” en “zeer veel” gehanteerd.

Daarmee worden per 100 gram eetbaar gedeelte (ongekookt) de volgende hoeveelheden milligrammen bedoeld:

B-Caroteen

0,02 t/m 0,15 mg = aanwezig

0,16 t/m 0,25 mg = ruim aanwezig

0,26 t/m 0,65 mg = veel

0,65 mg en meer = zeer veel

IJzer

0,1 t/m 0,5 mg = aanwezig

0,6 t/m 1,5 mg = ruim aanwezig

1,6 t/m 4,0 mg – veel

4,0 mg en meer = zeer veel

De genoemde waarden zijn zoveel mogelijk ontleend aan voedingsmiddelentabel van het voorlichtingsbureau voor de voeding. Daarnaast zijn ook buitenlandse bronnen geraadpleegd. Er bestaan nogal wat verschillende voedingsanalyses over exotische producten. Wij raden dan ook aan om de waarden in dit doekje als een gemiddelde te nemen. Helaas zijn ook (nog) niet alle waarden bekend.

Terug naar: