Groenten en fruit kopen

Groenten en fruit kopen

Seizoenen vervagen

Groenten en fruit zijn om te kunnen groeien afhankelijk van tempratuur, zon en klimaat. Ze waren dus heel lang seizoen- of plaatsgebonden. Maar de tijden zijn veranderd. Waar onze voorouders al voorzichtig aan plantenverdeling deden is de wetenschap ook op dit terrein de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Groenten en vruchten die voorheen alleen maar in warme landen groeiden vindt u nu ook in Nederlandse kassen en groente die bekend stonden als typische wintergroenten zijn nu veelal het hele jaar door verkrijgbaar. Dankzij snelle transportmogelijkheden profiteren we ook van het klimaat in andere landen. Zo kunnen we midden in de winter genieten van zonnige vruchten uit tropische landen.

Let op vers

In het verleden werd in de stad dagelijks verse groente aangevoerd die kort tevoren op de omringende akkers en tuinderijen was geoogst. In onze tijd worden producten dagelijks via de veilingen over het land verspreid. Moderne koeltechnieken zorgen voor een langere houdbaarheid, zodat vers niet meer hoeft te betekenen dat het vandaag is geoogst. Let bij aan koop van groenten en fruit goed op het uiterlijk. Verschrompelde wortels en verlepte bladeren zijn een teken dat de groente niet vers meer is. Het loof van wortels en knollen moeten frisgroen uitzien. Bij afgesneden groenten moet op de snijvlakken worden gelet. Hoe minder uitgedroogd hoe verser de groente. Wanneer u groenten voor een aantal dagen tegelijk koopt, is het verstandig om bladgroenten, vaste groenten en koolsoorten te kopen en ze in deze volgorde te gebruiken. In dit boek vindt u per product informatie over waar u bij aankoop op moet letten.

Koopwijzer

De kwaliteit van groenten en fruit wordt aangeduid in klassen: Extra, I, II, en III. Klasse III is het goedkoopst. De keus voor een bepaalde klasse wordt mede bepaald door wat u met het product wilt gaan doen. Voor het maken van appelmoes is de kwaliteitsklasse Extra van appelen niet nodig, evenmin als voor zelfgemaakte aardbeiensaus kwaliteitsklasse Extra van aardbeien. Zowel bij groenten als fruit hebben klassenaanduidingen voornamelijk betrekking op het uiterlijk en niet op bijvoorbeeld het gehalte aan voedingsstoffen. Die is voor de diverse klassen gelijk. Op verpakte groenten en fruit moet behalve de naam of variëteit, het land van herkomst en de kwaliteitsklasse ook het nettogewicht worden vermeld. Bij kant-en-klaar gesneden groenten moet ook de houdbaarheidsdatum en een aanbeveling omtrent het bewaren op het etiket vermeld staan.

Diepvries en conserven in blik of pot

Naast verse producten is er een groot aanbod aan diepgevroren en geconserveerde producten. Ze zijn gemakkelijk en snel te bereiden. Koop alleen diepvriesproducten uit een normaal gevulde diepvrieskist. Bij een te hoog gevulde diepvrieskist zijn de bovenste pakken of zakken soms gedeeltelijk ontdooid wat nadelig is voor de kwaliteit. Op de verpakking van diepvriesproducten mogen geen ijskristallen (rijp) te zien zijn. Leg de diepgevroren groenten na aankoop zo snel mogelijk in de diepvries of in het vriesvak van de koelkast. Eenmaal ontdooide producten moet u niet opnieuw invriezen. De verpakking van conserven moet gaaf en zonder deuken zijn. Koop alleen beschadigde of gedeukte blikken als u ze direct gaat gebruiken. Ze zijn minder geschikt om lang te bewaren, opdat de beschermlaag aan de binnenkant aangetast kan zijn.

Terug naar:

Advertenties