Recept: Spanakopita met tzatziki

“Recept”

Spanakopita met tzatziki

Categorie: Hapjes, Ovengerecht
Aantal personen: 30 stuks
Bereidingstijd: ca. 45 minuten
Oventijd: ca. 15 minuten
www.watkokenwevandaag.wordpress.com

Ingrediënten:

  • 500 g gehakte spinazie uit de diepvries, ontdooid
  • 4 lente-uitjes, fijngesnipperd
  • 200 g feta, verkruimeld
  • zout en zwarte peper
  • 1 pak filodeeg
  • 5–6 el olijfolie, voor het bestrijken

Voor de tzatziki:

  • ½ komkommer, geraspt, bestrooid met zout en in een zeef uitgelekt
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1-2 el gehakte munt
  • 1–2 el extra vergine olijfolie, voor erbij
  • verse munt, ter garnering

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC/gasstand 6.

2. Doe de spinazie in een zeef of vergiet en druk het teveel aan vocht eruit. Doe de spinazie in een kom en voeg de lente-uitjes, verkruimelde feta en peper en zout naar smaak toe.

3. Snij het filodeeg in repen van ± 8 × 28 cm. Hou de repen in een schone vochtige theedoek gewikkeld, zodat ze vouwbaar blijven.

4. Pak een reep en leg hem met de korte kant boven en onder neer. Bestrijk het deeg met olijfolie en schep  een volle eetlepel vulling aan de bovenkant.

5. Vouw een van de bovenhoeken diagonaal over de vulling en maak er een driehoekje van. Vouw dit driehoekje dan over het reepje filodeeg en blijf het vouwen tot een dik driehoekig pakketje.

6. Leg de driehoekjes op de bakplaat en bestrijk indien nodig met nog wat olijfolie.

7. Ga zo door tot al het filodeeg en de vulling gebruikt is en er zo’n 30 spanakopita op de bakplaat liggen. Bak ze in ± 15 minuten in de oven goudbruin en knapperig.

8. Laat voor de tzatziki de komkommer uitlekken en dep met keukenpapier droog. Meng met de yoghurt, knoflook en munt en voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de tzatziki in een kommetje, schenk er een scheutje olijfolie over en leg er ter garnering wat munt op.

9. Serveer de spanakopita meteen, met het kommetje tzatziki om ze in te dopen.

En klaar is Kees
Eet smakelijk

Bron: 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot (Uitgeverij Kosmos, ISBN 978 9021553023) Dit recept komt uit 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot (Uitgeverij Kosmos, ISBN 978 9021553023); Weekblad Vrouw (week 40 27 september 2013)

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Hapjes & Smeersels, Ovengerecht en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s