Weetjes: Vergeten groenten

Vergeten groenten

Vergeten groente

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie hier over op gezocht. Om de klanten meer over te kunnen vertellen. En zo heb ik weer een aantal nieuwe producten leren kennen. Ik weet dat er meer soorten zijn, wel honderden! Ik ga de producten die in de winkel liggen hier onder benoemen. Misschien inloop van tijd dat er meer soorten bij komen. Ik kwam op internet dit artikel tegen; wat precies uit legt wat vergeten groentes zijn.

Met deze term worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek. Het aanbod van groenten in de supermarkt en bij de groenteboer is steeds schaarser geworden. Er liggen wel het hele jaar door sperziebonen, tomaten en bloemkool maar steeds minder groenten die van oudsher in Nederland geteeld werden.

Volgens Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten, zijn er twee soorten vergeten groenten. De eerste zijn de soorten die we nu nog gewoon kennen maar waarvan de oude rassen vervangen zijn door nieuwere die een hogere opbrengst hebben. Dit is het geval bij vrijwel al onze tegenwoordige groenten, zoals kolen, wortels, bieten, bonen en tomaten. Van veel van deze producten zijn de sterke smaken, zoals bitter en zuur, weggekweekt. Dit is onder andere gebeurd bij witlof en spruitjes, deze groenten smaken tegenwoordig veel minder bitter dan vroeger.

De tweede soort bestaat uit groenten die we bijna helemaal niet meer kennen of kunnen kopen. Zoals pastinaak en schorseneren. Deze zijn niet alleen uit de handel vanwege de te lage opbrengst maar vaak ook vanwege een te uitgesproken smaak. Vaak zijn ze ietsje bitter. Vrijwel niemand weet nog dat er honderden of zelfs duizenden soorten tomaten, wortels, bonen en aardappelen bestaan. Of bestonden.

Er zijn nog enkele telers en zaadhandelaren die zich bezighouden met het in stand houden van deze groenten. Zie De Historische Groentehof en De Bolster. Hier kun je zaad bestellen om zelf je groenten te kweken. De beste manier om aan vergeten groenten te komen is om ze zelf te kweken, sommige soorten zijn te koop bij de natuurvoedingswinkel of direct bij een (biologische) tuinder.

Bron: voedselencyclopedie.nl/vergeten_groenten

kleinerand

AardpeerAardpeer

De Latijnse naam is Helianthus tuberoses. De aardpeer is een knol met een grillige vorm, die ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De aardpeer is … Lees verder

kleinerand

Chioggia & gele bietenGele biet en de Chioggia biet

Dankzij de aandacht van “vergeten groenten” zijn deze twee bieten soorten weer op de markt gekomen. Aan variatie van eten onbreekt het niet, maar we willen eens wat … Lees verder

kleinerand

MeiraapMeiraap

Knolraap, ook meiraap, meiknolletje, knol of raap genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de … Lees verder

kleinerand

paarse & gele peenOerwortels

Ja ze zijn echt oud. Je kan ze als muur schilderingen terug vinden in Egypte bij de farao’s. Als je precies de geschiedenis wil weten van de wortel kijk dan eens op Wortd Carrot … Lees verder

kleinerand

Pastinaak IMG_1440Pastinaak

De Latijnse naam Pastinaca sativa. De pastinaak is de voorganger van onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetig, op anijs lijkende smaak. De wortel is iets minder … Lees verder →

kleinerand

PeterseliewortelPeterseliewortel

De Latijnse naam van deze plant is (Petroselinum crispum var. tuberosum) en is een peterseliesoort met een dikke, eetbare wortel. En valt in het rijtje knolgewassen. Deze … Lees verder

kleinerand

Schorseneren IMG_1433Schorseneren

De Latijnse naam is Scorzonera hispanica. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een zwart-bruine schil. Onder de schil is de wortel wit van kleur. De groente heeft een … Lees verder

kleinerand

Recepten:

Aardpeer
Gele bieten
“Chioggia bieten”
Meiraap
Gele peen
“Paarse peen”
Pastinaak
Peterseliewortel
Schorseneren

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s