Recept: Donker brood

“Recept”

Donker brood

Categorie: Brood
Aantal personen: (Voor 1 brood)
Voorbereiding: 15 min.
Laten rusten: 80 min.
Bereiden: 35 min.
www.watkokenwevandaag.wordpress.com

Ingrediënten:

  • 20 gram verse gist
  • 4 tl stroop
  • 300 ml lauwwarm water of lauwwarme melk
  • 225 gram donkere bloem (type 550)
  • 225 gram tarwebloem (type 1050)
  • 25 gram tarwezemelen
  • 1 tl zout
  • 10 gram zachte roomboter

Extra:

  • Boter om mee in te vetten
  • Bloem om mee te bestuiven

Bereidingswijze:

Verkruimel de gist in een kommetje en vermeng met de siroop en het lauwwarme water of de lauwwarme melk.
Roer even goed door, dek af en laat bij kamertemperatuur 5 minuten rusten.

Vermeng de twee soorten bloem, de zemelen en het zout in een grote kom.
Voeg het gistmengsel en de boter toe.
Kneed met behulp van de deeghaken van de handmixer tot een soepel deeg.

Laat afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen, totdat de hoeveelheid deeg in volume is verdubbeld.

Vet een broodvorm in van ca. 25 cm lang.
Kneed het deeg een keer goed door op een met bloem bestoven werkvlak.
Kneed ten slotte in een langwerpige vorm en leg in de broodvorm.
Laat het afgedekt nog 15 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 ˚C (heteluchtoven 205 ˚C).

Zet de vorm in de oven en bak het brood ca. 40 minuten, tot de bovenkant bruin en knapperig is.
Neem uit de oven, laat het brood even in de vorm afkoelen, haal uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen.

En klaar is Kees
Eet smakelijk

Bron: Wat koken we vandaag (Ramona’s receptenboek)

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Brood, Ovengerecht en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s