Weetjes: Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool is een geconserveerde groente.
Door een natuurlijk proces wordt witte kool in 3 tot 8 weken omgezet in zuurkool.
Fijngesneden witte kool wordt bestrooid met zout, in voorraadputten gelegd en afgedekt met plastic en een laag water.
De kool wordt door gisting omgezet in zuurkool.
Zuurkool is het hele jaar door verkrijgbaar.
In ons land wordt zuurkool vooral in de wintermaanden gegeten.
Toch is deze groente ook lekker in het voorjaar en de zomer.

Bewaren en inkoop:

Zuurkool moet bij aankoop fris-zuur ruiken en zacht-geel van kleur zijn.
Zuurkool uit het vat is na aankoop nog 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
Voorverpakte zuurkool is naar aankoop nog wel enkele weken houdbaar (kijk naar de houdbaarheidsdatum op het pak).
Tegenwoordig is er ook zuurkool met toevoegingen verkrijgbaar, zoals wijnzuurkool (met een klein percentage wijn) of kruidenzuurkool (jeneverbessen, peperkorrels en stukjes paprika).

Voedingswaarde:

Per 100 gram 12 kcal. 50 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Zuurkool kunt u koken en stoven.
Kook zuurkool met water, peperkorrels en laurierblad in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar.
Wanneer u de zuurkool te zuur vindt, kunt u hem in een zeef onder stromend water afspoelen alvorens de kool te koken.
Helaas worden er dan ook vitaminen weggespoeld.
Voor zuurkoolstamppot moet u aardappelen en zuurkool apart of samen gaarkoken.
U kunt ook stamppot maken van rauwe zuurkool.
Maak dan puree van de aardappelen, melk, zout en peper.
Schep de zuurkool er doorheen.
Warm de stamppot daarna nog even goed door.
Stoven is lekker met ondermeer spek, worstjes, ui en kruiden.
Voeg tijdens het stoven witte wijn toe.
Op deze manier ontstaat de beroemde Elzasser zuurkool.
Voor minder zure zuurkool kunt u ook fruit meestoven zoals appel, ananas uit blik met een scheutje sap, banaan en rozijnen.
De echte zure smaak gaat eraf en de vitaminen blijven toch bewaard.

Bereidingstijden van zuurkool:

  • Koken: ca. 25 minuten
  • Magnetron: ca. 10 – 15 minuten
  • Smoren: ca. 8 – 10 minuten

Variëren met zuurkool:

  • Maak een ovenschotel van laagjes aardappelpuree, gestoofde zuurkool, rulgebakken gehakt, ui en appel
  • Een echte hotdog: opengesneden broodje beleggen met pluk (gekookte) zuurkool, warme Frankfurterworst, lekker met ketchup of mosterd
  • Zuurkoolstamppot met plakjes rookworst en partjes mandarijn (blik)
  • Salade van zuurkool, stukjes fruit en een dressing van kwark met mayonaise
  • Beetje zuurkool in een plakje ham rollen en serveren bij de borrel

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

Zuurkool niet afspoelen:

Spoel zuurkool niet af.
Door zuurkool af te spoelen was je veel van de smaak en voedende inhoud weg.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Zuurkool

Zuurkoolschotel met gehakt en banaan

“Recept” Zuurkoolschotel met gehakt en banaan Categorie: Hoofdgerecht, Ovenschotel Aantal personen: 4 Ingrediënten: 50 gram rozijnen 1 kilo aardappelen 1 el boter of margarine 400 gram rundergehakt 1 ui 2 tl kerriepoeder 2 el … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s