Weetjes: Vijg

Vijg

Paarse vijg

De vijg is de vrucht van een wijdvertakte struik of boom met grote diep ingesneden bladeren.
Oude overleveringen wijzen erop dat de vrucht al voor het begin van de jaartelling bekend was in Klein-Azi
ë, Syrië en Palestina.
Vijgenbomen groeien ook nu nog in het wild in Zuid-Europese landen.
De vijg is een schijnvrucht, dat wil zeggen dat de vele pitjes in de vijg de vruchtjes zijn.
Ze zijn ingesloten in de sappige, vlezige bloembodem, die aan de randen is dichtgegroeid tot een kleine, peervormige zak van ongeveer 8 cm,
ter grootte van een knoflookbolletje.

De vrouwelijke vijgenbomen dragen de vruchten.
De vijgenschil is dun en voelt leerachtig aan.
Afhankelijk van de soort is de schil groen-geel of blauw-violet van kleur.
Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes.

Koopinformatie:

Vijgen zijn rijp wanneer de schil zacht wordt en donker verkleurt.
Ze worden bijna rijp geoogst, ze zijn erg kwetsbaar.
Het vruchtvlees is zeer zacht, zoet en aromatisch.
De vele pitjes in vijgen stimuleren de darmwerking.
Verse vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
De vruchten worden vooral geïmporteerd in de periode september tot en met november.
Ze komen uit Italië, Turkije, Griekenland, Frankrijk en Israël.
In de voorjaarsmaanden is Brazilië een belangrijk aanvoerland.
Al van oudsher komen het gehele jaar gedroogde vijgen in de handel.

Bewaren:

Rijpe vijgen zijn nog 1 à 2 dagen houdbaar in de koelkast.
De rijpe vruchten zijn erg gevoelig voor schimmel.
Als er bruine plekjes op de schil verschijnen, dan zijn er schimmelsporen in de vijg binnengedrongen.
Binnen enkele uren worden de suikers omgezet in zuren en is de vijg oneetbaar.

Behandeling:

Vijgen kunnen met en zonder schil worden gegeten.
Met een mesje is de schil er gemakkelijk af te trekken.
Vijgen in plakjes of stukjes snijden.
Gebruik verse vijgen bij ham, kazen, yoghurt of kwark.
Of maak er compote van.
De smaak van vijgen is optimaal als ze gekoeld worden gegeten, besprenkeld met citroen- of limoensap.

Toepassing:

  • Als voorgerecht met rauwe ham, kaas of salami
  • Vijgencompote bij wildgerechten
  • Plakjes besprenkelen met kirsch en serveren met slagroom
  • In fruitsalade met perzik, ananas, banaan, sinaasappel en noten
  • Als taart: vijgen met rum bakken in een zandtaartbodem

Voedingswaarde:

Vitamine C: 3 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 80

Wist je dit:

Vijgen! Stimulerende zoete vrucht.
Heerlijk als garnering bij het hoofdgerecht, of als Tapas.
Vul hem met Mascapone en geniet!

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Vijgen

Verse vijgen met citroenroomVerse vijgen met citroenroom

“Recept” Verse vijgen met citroenroom Categorie: Nagerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 4 vijgen 1 citroen 1/8 liter slagroom 25 gram suiker 1 el geschaafde amandelen Bereidingswijze: Rooster de amandelen in een … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comVerse vijgen in rauwe ham

“Recept” Verse vijgen in rauwe ham Categorie: Borrelhapje Aantal personen: 20 stuks Ingrediënten: 5 verse vijgen 100 gram kernhem kaas 20 plakjes rauwe ham (ca. 250 gram) Bereidingswijze: Was de vijgen en snijd ze in … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comVerse vijgen met frambozencrème

“Recept” Verse vijgen met frambozencrème Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 8 verse vijgen ½ liter slagroom 200 gram frambozen 100 gram witte basterdsuiker 2 zakjes vanillesuiker 4 takjes verse munt … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s