Weetjes: Tamarillo

Tamarillo

Tamarillo

De tamarillo of boomtomaat vindt zijn oorsprong in het Andesgebegte in Peru.
Hij behoort tot de nachtschadenfamilie of solanaceae.
Deze uitgebreide familie, met meer dan tweeduizend soorten, levert naast giftige soorten zoals de wolfskers ook zeer veel eetbare producten, waaronder aardappel, tomaat en aubergine.
Van de vruchten is de tamarillo een van de weinig eetbare.
De meeste vruchten uit deze familie zijn ziekmakend of worden gebruikt voor drugs, medicijnen of voor genotsmiddelen zoals tabak.
Een tamarilloboom is zo’n 6 meter hoog.

De tamarillo zelf ziet eruit als een eivormige bes, 4 tot 7 cm groot, met een dun schilletje, die aan tomaat doet denken.
Bij het rijpen kleurt de vrucht van oranje-geel, met een rode streep, naar bruinrood en purper.
Ook is er een goudgele variëteit op de markt.
Het vruchtvlees is geleiachtig met zwarte pitjes.

Koopinformatie:

Een tamarillo is rijp als hij bij lichte vingerdruk op de schil meegeeft.
Het velletje moet van de vrucht afgehaald worden, omdat deze bitter smaakt.
Het geleiachtige vruchtvlees is zoet en kruidig van smaak.
De vrucht wordt uit diverse tropische landen aangevoerd.
Van oktober tot april komen de vruchten uit Brazilië en Columbia.
Van december tot april uit Kenia en vanaf april tot oktober uit Nieuw-Zeeland.

Bewaren:

De vrucht rijpt goed na bij kamertemperatuur.
Rijpe vruchten zijn nog enkel dagen te bewaren op een koele plaats (ca. 12 graden) of in de koelkast.

Behandeling:

Eet een tamarillo op de volgende manier: halveer de vrucht en lepel hem uit.
Voor andere toepassingen wordt de vrucht geschild omdat het velletje bitter smaakt.
Schil de vrucht als een appel of ontvel de vrucht als een tomaat.
Dus gier er kokend water over en laat de vrucht snel schrikken in koud water.
Het velletje is nu gemakkelijk af te trekken.
Steek met een scherp mesje de steelaanzet eruit.
Snijd de vrucht in blokjes of plakjes.

Toepassing:

  • In fruitsalade met sinaasappel, banaan en meloen
  • In groentesalades met bijzondere slasoorten
  • Meestoven met vleesgerechten
  • In marmelade of chutney
  • In combinatie met ijs

Voedingswaarde:

Vitamine C: 30 mg
B-Caroteen: ruim aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 56

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Tamarillo

www.watkokenwevandaag.wordpress.comTamarillo met citroenhoning

“Recept” Tamarillo met citroenhoning Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 tamarillo’s 2 el honing 2 el citroensap Geroosterd amandelschaafsel Bereidingswijze: Schil de tamarillo’s en snijd ze in plakjes. Verdeel ze over … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s