Weetjes: Paprika

Paprika

Gele, groene, rode, oranje, paarse, witte en rode mini-paprika’s

De paprika behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat en de aubergine.
De vruchtgroente is nauw verwant aan de Spaanse peper.
De oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Amerika.
Spaanse conquistadores leerden de vrucht kennen van de Azteken en de Maya’s tijdens hun veroveringstochten in Zuid-Amerika.
Aan het einde van de 16e eeuw werd de paprika voor het eerst geïntroduceerd in de Middellandse-Zeelanden.
Via Itali
ë werd de paprikaplant vervoerd naar de Balkan en Hongarije, waar de vruchtgroente z’n naam kreeg.
De vruchtbes heeft een stevige vruchtwand en een leerachtige schil.
In de vrucht zit een niervormige, witte kern waaraan de zaden zitten.
Er bestaan verschillende kleuren en vormen paprika’s.
De gele, oranje, bruine en paarse paprika’s hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en groene paprika’s.
De witte en minder bekende lila paprika’s hebben een langwerpige vorm en een spitse punt.

Er zijn tegenwoordig ook snackpaprika’s en puntpaprika’s.
ze zijn er in verschillende kleuren verkrijgbaar en zijn zoet van smaak.
Zoeter dan de gewone geblokte varianten.

Punt paprikaZoete puntpaprika

Zoete puntpaprika De paprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen en geel en heeft een bijzonder zoete smaak. Waar het meest zoete exemplaar van ‘gewone’ blok-paprika’s een brixwaarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7 heeft, daar heeft … Lees verder →

SnackpaprikaSnackpaprika

Snackpaprika Snackpaprika of babypaprika is een kleine blokpaprika die bij uitstek geschikt is om te vullen. Vele koks gebruiken deze paprika als bijgerecht op een bord gevuld met vlees of groente. Ook is er  een stijging als … Lees verder →

Koopinformatie:

Paprika’s moeten bij aankoop stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels of zachte plekjes vertonen.
Op kleine beschadigingen komen snel rotte plekjes.
Het steeltje moet frisgroen van kleur zijn.
De smaken van de verschillende paprika’s lopen uiteen.
De groene paprika heeft een pittige smaak evenals de paarse soort; ze zijn beide onrijp.
De smaak van de rode, gele, oranje en bruine paprika neigt meer naar de zoete kant.
De smaak van de witte en de lila ligt er als het ware tussenin.
Paprika’s zijn het gehele jaar goed verkrijgbaar.
’s Zomers en in de herfst uit eigen land en uit Middellandse-Zeelanden.
’s Winters van de Canarische Eilanden en uit Afrika en Israël.
Paprika is tevens als zoetzuur in potten verkrijgbaar.

Bewaren:

De paprika is, zoals bijvoorbeeld de aubergine, de courgette en de tomaat, een vruchtgroente.
Bewaar paprika’s nooit in de koelkast maar op een koele plaats van ca. 12 graden.
Bij lage temperatuur bestaat de kans dat ze gaan rotten.
Paprika’s zijn na aankoop nog 3 tot 5 dagen houdbaar.

Behandeling:

Was een paprika voor gebruik, halveer en verwijder de zaadlijsten met de zaadjes en de steelaanzet.
Snijd de vrucht naar wens in reepjes of blokjes.
Laat de steelaanzet aan de vrucht zitten als de helften worden gevuld.
Dit is steviger en staat leuker.
Stoof gevulde paprika’s gaar in bouillon of saus.
Voor het snijden van ringen de vruchtgroente in plakken snijden en daarna de zaden verwijderen.
De paarse (auberginekleurige) paprika verliest z’n kleur bij verhitting en diepvriezen en is dus speciaal voor rauw gebruik bestemd.
In fijne gerechten worden soms gebruik gemaakt van ontvelde paprika’s.
Leg de paprika’s hiervoor onder een hete grill tot het vel donker van kleur is en trek met een mesje het vel eraf.

Bereidingstijden van paprika:

  • Koken: ca. 5 – 9 minuten
  • Magnetron: ca. 1,5 – 3 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 – 7 minuten
  • Smoren: ca. 10 – 15 minuten
  • Grillen: ca. 3 – 5 minuten
  • Stomen: ca. 10 minuten

Toepassing:

  • Als broodbeleg; reepjes paprika op boterham met kaas of vlees
  • Als voor- of hoofdgerecht; gevulde paprika’s met gehakt of rijst
  • In een ratatouille met aubergine, courgette, tomaat en ui
  • In stoofschotels met vlees
  • Kleingesneden paprika in gemengde salades
  • Gevulde paprika’s met gekruid gehakt, ui en kappertjes gaarstoven in tomatensaus
  • Paprikareepjes in groentesoep
  • Paprikareepjes op brood met pindakaas en sambal
  • Aan spiesjes bij de barbecue

Voedingswaarde:

Vitamine C: 70 mg (groene onrijpe paprika) en 150 mg (rode rijpe paprika)
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: aanwezig
Kcal: 16 (groene paprika) en 28 (rode paprika)

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Paprika
Zie ook andere recepten met “Snackpaprika”
Zie ook andere recepten met “Zoete puntpaprika”

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGevulde paprika’s in tomatensaus

“Recept” Gevulde paprika’s in tomatensaus Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 2 kleine uien 50 gram knolselderij 50 gram wortel 2 tl olijfolie 1 teentje knoflook 1 tl paprikapoeder ½ dl rode … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKaascrème met paprika

“Recept” Kaascrème met paprika Categorie: Smeersels Aantal personen: (een spread voor op toastjes) Ingrediënten: ½ rode paprika ½ groene paprika ½ gele paprika 1 sjalotje 100 gram verse roomkaas 2 el melk 100 gram geraspte … Lees verder →

Geplaatst in Smeersels|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bonte paprikasalade

“Recept” Bonte paprikasalade Categorie: Bijgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 ½ el kruidenazijn 1el grove mosterd 1 tl honing 1 tl tijm Zout Peper 1 el olijfolie 4 takjes peterselie 1 sjalotje ½ groene paprika ½ rode … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Spruitjes met paprika

“Recept” Spruitjes met paprika Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 kilo spruitjes 200 gram mager ontbijtspek in blokjes 2 uien 2 rode paprika’s 50 gram geraspte kaas Bereidingswijze: Spruitjes … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comClubsandwich

“Recept” Clubsandwich Categorie: Lunch Aantal personen: 1 Bereidingswijze: Besmeer 3 sneetjes casinobrood dun met boter. Leg 1 sneetje brood op een bordje en leg er 1 plakje ham op. Leg hierop 1 blaadje sla en een ½ paprika in reepjes. … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie