Weetjes: Oesterzwammen

Oesterzwammen

Oesterzwammen IMG_1330

 

Na de champignon is de oesterzwam de bekendste paddenstoel in ons land. Sinds de introductie van de teelt van oesterzwammen in eigen land in 1980 is deze paddenstoel geen onbekende meer. In het wild groeit de oesterzwam aan boomstammen en oude stronken. In Nederland geschiedt de teelt op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. Onder ideale groeiomstandigheden verschijnen hierop de op oesterschelpen lijkende zwammen, vandaar de naam.

De groeiwijze verloopt zowel verticaal (zoals in de natuur) als horizontaal. Het voordeel van horizontale cultuur is dat het model van de zwam mooier wordt met de steel in het midden. Daarom zijn de oesterzwammen het hele jaar goed verkrijgbaar.

De meest gangbare soorten zijn de lichtgrijze oesterzwam en de lichtpaarse oesterzwam. De lichtgrijze oesterzwam wordt ook wel kalfsoesterzwam genoemd, omdat de zachte smaak iets weg heeft van kalfsvlees. De lichtpaarse oesterzwam wordt ook wel tongetjeszwam genoemd, omdat de smaak iets weg heeft van tong.

Er zijn ook gele oesterzwammen verkrijgbaar. De steel is taai en wordt meestal wigvormig weggesneden van de hoed. Fijngesneden kan de taaie steel wel worden meebereid. De zachte smaak van de oesterzwam past uitstekend bij fijne vlees- en vissoorten.

Bewaren en inkoop:

Oesterzwammen komen meestal verpakt in doosjes in de handel. Koop stevige oesterzwammen die niet vochtig zijn. Vaak is dit in een oogopslag te zien. Bewaar ze na aankoop in de koelkast en laat ze in de verpakking zitten. Ze zijn nog 2-3 dagen houdbaar.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Oesterzwammen:

  • Energetische waarde: 67 kJ (16 kcal)
  • Koolhydraten: 1,0 gram
  • Eiwit: 1,5 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vitamine C: 5,0 mg
  • Vitamine B1: 0,07 mg
  • Vitamine B2: 0,30 mg
  • Calcium: 10,0 mg
  • IJzer: 0,5 mg
  • Kalium: 175 mg

Schoonmaken en bereiden:

Maak oesterzwammen voor gebruik voorzichtig schoon met een vochtig doekje of borsteltje. Snij het klein, taaie steeltjes eraf en hak dit fijn. Snij de oesterzwam in reepjes. Bak oesterzwammen in boter of olie ca. 5 minuten. Ze laten iets minder vocht los tijdens de bereiding dan champignons.

Variëren met oesterzwammen:

  • Gebakken oesterzwam bij fijne vlees- of vissoorten
  • Bak oesterzwammen en geef ze warm op een gemende salade
  • Oesterzwam met witte wijn en room in sausen
  • Gebakken oesterzwammen met kruidenboter op brood

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Oesterzwam

kleinerand

Tagliatelle met oesterzwam in roomsausTagliatelle met oesterzwam in roomsaus

“Recept” Tagliatelle met oesterzwam in roomsaus Categorie: Hoofdgerecht, Pasta Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram tagliatelle 2 bakjes oesterzwammen 2 uien 2 teentjes knoflook 200 gram ham 25 gram boter 2 tl oregano 2.5 dl … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Pasta|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Voor meer informatie zie:

kleinerand

PaddenstoelenPaddenstoelen

Champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitake Cantharel, weidekringzwam (mousseron), grotchampignons en morielje Paddenstoelen zijn in het verleden nogal eens onderwerp geweest van legenden en bijgeloof. Ze werden geheimzinnig … Lees verder →

kleinerand

Bron: &

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s