Weetjes: Tangarine, minneola, topaz en ugli

Tangarine, minneola, topaz en ugli

 Minneola IMG_1277

Tangarine (Foto bron: picable.com)
Topaz (Foto bron: mfruits.net)
Ugli (Foto bron: nl.wikipedia.org)

De tangarine behoort tot de mandarijnen. De vrucht heeft een oranje-rode, losse schil en het vruchtvlees heeft een uitgesproken citrussmaak. De aanvoer piek van het tangerine seizoen duurt van de herfst tot het voorjaar. Het aantal zaden (pitjes) in elk segment loopt sterk uiteen. Een populair alternatief voor tangarine zijn clementines, die soms pitloze tangarines worden genoemd en zijn een hybride van een Mandarijn

De Minneola tangelo (soms gespelde “Mineola”) is een kruising tussen een tangarine en een grapefruit en is vernoemd naar de stad Minneola, Florida. Het is een oranje vrucht met een herkenbaar “neusje”, een uitstulping van de schil op de plaats waar de steel heeft gezeten. De minneola is erg sappig en de smaak is fris/zoet naar zoet.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Minneola:

  • Energetische waarde: 293 kJ (70 kcal)
  • Koolhydraten: 13 gram
  • Eiwit: 1 gram
  • Vet: 0,39 gram
  • Vitamine C: 42,0 mg
  • Vitamine B1: 0,07 mg
  • Vitamine B2: 0,03 mg
  • Calcium: 12,0 mg
  • IJzer: 0,1 mg
  • Kalium: 148 mg

Een kruising tussen een tangarine en een sinaasappel is de topaz. De vrucht is sappig en zoet van smaak.

De ugli is een kruising tussen de grapefruit, de sinaasappel en de tangarine. Het is een vrucht die er lelijk uitziet, vandaar ook de Engelse naam ugli. De schil is bobbelig en geel-groen, soms met bruine vlekken, de dikke schil die tamelijk los om het vruchtvlees zit en gemakkelijk te pellen is. Ze is daarentegen zoet en sappig en eenvoudig te eten aangezien de schil gemakkelijk loskomt en de vrucht uiteenvalt in kleine partjes die zo goed als pitloos zijn. De ugli wordt gekweekt op Jamaica en zijn verkrijgbaar van december tot en met april. Het is het beste vruchten te kiezen die zwaar zijn voor hun grootte en een beetje meegeven wanneer ze worden ingedrukt.

De tangarine, minneola, topaz en ugli zijn gemakkelijk te pellen met de handen.

Recepten:

“Tangarine”
Minneola
“Topaz”
“Ugli”

Voor meer informatie zie:

kleinerand

CitrusvruchtenCitrusvruchten (#2)

Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.