Weetjes: Oregano / wilde marjolein

Oregano / wilde marjolein

Oregano

Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano. Deze plant groeit nog steeds volop in het wild in Zuid-Europa. De zoet-pittige geur van oregano is een symbool voor geluk en werd volgens zeggen gecreëerd door de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. Oregano werd in de oudheid gebruikt als strooikruid in de ziekenkamers, omdat er antiseptische eigenschappen aan werden toegeschreven. Oregano wordt veel gebruikt in de Italiaanse en Spaanse keuken. Het kruid kan met een gerecht meegekookt worden. Oregano combineert goed met rozemarijn, tijm en salie.

Wat is het verschil tussen majoraan, marjolein  en oregano ? Het is erg verwarrend zelfs voor mij. Er zijn verschillende namen en ze worden ook nog eens door elkaar gegooid. Eén ding staat vast het gaat over twee planten (kruiden) soorten die qua smaak heel dicht bij elkaar liggen. Vandaar de grote verwarring alom. “Marjolein of marjoraan” en “oregano of wilde marjolein”. En nu het verschil.

Marjolein of marjoraan is een teer en gevoelig plantje en kan niet tegen kou. De smaak in niet zo krachtig en is iets zoeter dan oregano.

Oregano of wilde marjolein daar van zijn de bladeren breder en donkerder groen dan die van de marjorlein. De smaak is pittiger, sterker en pikanter.

Variëren met oregano:

  • In tomatengerechten
  • Op pizza’s
  • In ratatouille of andere stoofschotels met vruchtgroenten
  • In rundvleesgerechten

Aanvoertijd:

Het hele jaar verkrijgbaar zowel gedroogd als vers.

Andere benamingen:

Oregano, Wilde marjolein en palingkruid

Recepten:

Oregano

Voor meer informatie zie:

Tuinkruiden

Tuinkruiden Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.