Weetjes: Mango

Mango

Mango (Tommy Atkins)

De mango of manga is één van de oudst bekende vruchten en komt van oorsprong uit India.
Tegenwoordig wordt de vrucht in bijna alle tropische gebieden van de wereld verbouwd.
Van oudsher nemen de 10-30 meter hoge mangobomen in deze gebieden een belangrijke plaats in omdat ze veel schaduw geven.
De prachtige trossen groen-gele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremonieën en godsdienstige plechtigheden.
Men beweert dat Bhoedda al slapende onder een mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.

Mango’s groeien aan lange stelen aan de takken van de mangoboom.
Er bestaan zeer veel verschillende variëteiten, het gewicht varieert van 200 tot 700 gram.
De mango is een ovale, vlezige, enigszins asymmetrische vrucht.
De schil is glad, dun en de kleur van een rijpe mango kan groen-geel, oranje, rood of zelfs purperrood van kleur zijn.
Het oranje-gele vruchtvlees zit vrij vast aan de grote, ovale, platte, vezelige pit, die bijna net zo lang is als de vrucht zelf en moeilijk uit de vrucht te halen is.

Koopinformatie:

Aan de kleur van de schil is de rijpheid niet te zien.
Wanneer de vrucht pittig geurt en het vruchtvlees bij lichte vingerdruk meegeeft, is de mango rijp.
Bij aankoop moet de vrucht een gave schil hebben.
Het vruchtvlees is sappig, zoet en zeer aromatisch, met een lichte terpentijnsmaak.
De smaak doet denken aan die van een abrikoos en een perzik.
Mango’s zijn rijk aan vitamine A en C.
Vanaf 1986 is de import van mango’s sterk toegenomen.
De vruchten zijn  het hele jaar verkrijgbaar.
Ze worden onder meer aangevoerd uit Mali, Opper-Volta, Mexico, Israël, Brazilië, Venezuela en de Verenigde Staten.
Mango’s zijn geconserveerd in blik en verwerkt tot mangochutney en mangosap verkrijgbaar.

Bewaren:

Mango’s kunnen goed narijpen bij kamertemperatuur.
Bewaar onrijpe mango’s nooit in de koelkast, de kans bestaat dat ze niet meer narijpen.
Mango’s zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf.
Rijpe mango’s moeten op korte termijn geconsumeerd worden; bewaar ze hooguit een dag in de koelkast.

Behandeling:

Een mango schoonmaken is geen makkelijk karwei.
Het sappige vruchtvlees zit vast aan de grote pit.
Er zijn twee mogelijkheden: trek de schil van de mango zoals bij een sinaasappel, haal het vruchtvlees in parten van de pit en snijd het vervolgens in blokjes, of zet de vrucht rechtop en snijd met een scherp mes van boven naar beneden langs de pit.
Zo ontstaan twee mangohelften.
Neem één helft in de hand en kerf het vruchtvlees met een mesje in volgens een blokjespatroon, maar zorg ervoor dat het mes niet door de schil gaat.
Keer de schil binnenstebuiten zodat het vruchtvlees als een waaier naar buiten komt te staan.
De blokjes zijn nu gemakkelijk van de schil te eten.
Dit is tevens een decoratieve manier om mango als tafelfruit te serveren.
Rijp mangovruchtvlees is gemakkelijk te pureren.
Wees voorzichtig bij het schoonmaken van mango’s, het vruchtvlees geeft vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.
Voor een optimale smaak is het aan te raden de vrucht voor gebruik kort te koelen.
Eet mango’s rauw, verwerk het vruchtvlees in nagerechten, ijs sorbets en crèmes, of combineer het in voorgerechten met rauwe ham, zalm, kreeft of scampi’s.
Mango smaakt ook goed in vleesgerechten.

Toepassing:

  • Als voorgerecht met rauwe ham
  • In fruitsalade met sinaasappel, ananas en banaan
  • Onrijp in chutney
  • Bij kipgerechten
  • In nagerechten

Voedingswaarde:

Vitamine C: 53 mg
B-Caroteen: veel
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 60

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Mango

www.watkokenwevandaag.wordpress.comBoterham met kip en mango

“Recept” Boterham met kip en mango Categorie: Ontbijt Aantal personen: 1 Bereidingswijze: Besmeer een volkorenboterham dun met boter. Beleg de boterham met plakjes kiprollade en schijfjes mango En klaar is Kees Eet smakelijk Bron:

Geplaatst in Ontbijt|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMangosalade met garnalen

“Recept” Mangosalade met garnalen Categorie: Voorgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: ½ krop ijsbergsla 1 rijpe mango 2 el (witte-wijn) azijn 1 tl mosterd 6 el olie 100 gram gepelde garnalen Zout Peper Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comTropische fruitsalade met mango

“Recept” Tropische fruitsalade met mango Categorie: Nagerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 mango ½ verse ananas 1 sinaasappel 1 banaan 2 el gemalen kokos Bereidingswijze: Trek de schil van de mango … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht, Salades|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

Mango-dadelchutney

“Recept” Mango-dadelchutney Categorie: Bijgerecht, Inmaken Aantal personen: (voor 2 à 3 potjes) Ingrediënten: 3 mango’s 150 gram verse dadels 3 el citroensap ½ fles chilisaus (250 ml) Sambal oelek Kruidnagelpoeder 2 tl kaneel … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Inmaken|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s