Weetjes: Haricots verts

Haricots verts

Haricots verts

Snijbonen, sperziebonen en haricots verts: het zijn allemaal bonen van dezelfde familie. En de haricot vert is daarbij het chique rechte, slanke zusje.
Haricots verts worden ook wel Franse boontjes genoemd en ze zijn wat slapper- minder knapperig- dan de sperziebonen.
Ook zijn ze vaak net iets donkerder groen van kleur.
In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt.
Eet haricots verts daarom niet rauw.
In de zomermaanden komen haricots verts uit Nederland, maar verder het hele jaar door uit landen rond de Middellandse zee of Afrika.
Ook verkrijgbaar in de winkel in de diepvries, glas of blik.

Bewaren en inkoop:

Kies frisse groene bonen die niet slap zijn.
Haricots verts kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Voedingswaarde:

Per 100 gram Kcal: 28, Vitamine C: 1 mg, Magnesium: 30 mg, Vezels: 3,6 gram

Schoonmaken en bereiden:

Steelaanzet van boontjes afsnijden en in weinig water koken.

Bereidingstijden van haricots verts:

  • Koken: ca. 4 – 6 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 – 8 minuten
  • Stoven: ca. 6 – 8 minuten

Variëren met haricots verts:

  • Koken en serveren met klontje boter net geraspte nootmuskaat
  • Roerbakken, samen met rode ui en taugé in een oosterse roerbakschotel
  • Koken en omwikkelen met ontbijtspek als bijgerecht
  • Koken, afkoelen en gebruiken in een salade
  • Rest je in kleine stukje snijden gebruiken in de groentensoep
  • Met paprika, ui en kip verwerken in een Indiase curry

Wist je dit:

****

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Haricots verts
Voedingswijzer van “Haricots verts”

Bron: groentenfruitbureau.nl

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s