Weetjes: Netmeloenen

Netmeloenen

Galia meloen IMG_1509

Meloenen met een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil, die glad of gesegmenteerd is. Een Israëlische variëteit is de Galia meloen.

De galia meloen heeft meer vruchtvlees dan andere meloensoorten. Hij is zoet, net als andere meloenen. Een meloen wordt tijdig geplukt zodat, na transport naar een winkel, de rijpheid en het suikergehalte optimaal zijn. In de winkel kan een rijpe galiameloen herkend worden aan, onder andere, de kleur en een typische geur.

De vruchten kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden, tenzij ze al in stukken gesneden zijn. Dan moeten ze in plastic verpakt worden en in de koelkast worden gelegd om de smaak te behouden.

Wist je dit:

Hoe dichter de structuur op de schil, des te zoeter is de Galia meloen.

Hoe weet je nou of een meloen rijp is?

NR. 1 als hij lekker zoet ruikt

NR. 2 als je bij de aanzet met 2 duimen voorzichtig in kan drukken.

NR. 3 Je kan het ook zien als een galia of cantaloupe meloen rijp is.
Als hij rondom bij de aanzet gescheurd is, is de meloen rijp (zie foto).

Galia of netmeloen (1 rijp en 1 niet rijp)

Dit geld zo wel voor de galia meloen als de cantaloupe meloen.

Ik vind zelf NR. 2 geen goede manier (wand als iedereen dat zou doen word de meloen van zelf zacht gedrukt) en dan weet je nog niet of hij rijp is.

Ik adviseer NR. 1 en 3 toe te passen.

Als hij lekker zoet ruikt en bij de aanzet gescheurd is, is hij rijp.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Galia:

  • Energetische waarde: 87 kJ (24 kcal)
  • Koolhydraten: 8,36 gram
  • Eiwit: 0,43 gram
  • Vet: 0,14 gram
  • Vitamine C: 12,0 mg
  • Vitamine B1: 0,04 mg
  • Vitamine B2: 0,05 mg
  • Calcium: 15,0 mg
  • IJzer: 0,8 mg
  • Kalium: 200 mg

Andere benamingen:

Net meloen

Recepten:

Galia meloen

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Meloenen

Meloenen Watermeloen, honingmeloen en ogenmeloen Netmeloen, ogenmeloen, charentais en galia meloen Meloen is door de eeuwen heen een gewilde vrucht geweest. Catharina de Medicis … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.