Weetjes: Muskaatpompoen

Muskaatpompoen

Muskaatpompoen IMG_0867

 

De muskaatpompoen (Cucurbita moschata) of muskuspompoen is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten, die meer dan 10 meter lang kunnen worden. Meestal wordt de soort als eenjarige gekweekt.

De muskaatpompoen kan in vorm en grootte sterk variëren. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale, vaak stomp geribde bes, die tot 20 kg kan wegen. De schil is groen tot okerkleurig. De schil wordt voor consumptie meestal verwijderd en de harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreed. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje. De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend ras van de muskaatpompoen is de Butternut.

Het vruchtvlees van rijpe en onrijpe vruchten wordt gestoofd of gebakken en als groente geserveerd. Ook kan het vruchtvlees worden verwerkt in soepen en curry’s, worden gepureerd en zoet of zoetzuur worden ingelegd.

De muskaatpompoen stamt uit Mexico en wordt wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt. Deze soort heeft over het algemeen meer tijd en warmte nodig dan andere pompoensoorten. In gematigde streken is het succes van de teelt dan ook wisselvallig; veel hangt er af van de juiste raskeuze.

Recepten:

Pompoen

Voor meer informatie zie:

kleinerand

PompoenPompoen

De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. Deze grote familie vindt z’n oorsprong in Zuid-Amerika. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen. Pompoenen zijn er in uiteenlopende soorten … Lees verder →

kleinerand

Bron: Wikipedia

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.