Weetjes: Dille

Dille

Dille IMG_1056

Dille

Dille is een kruid dat al eeuwen bekend is. De Romeinen vlochten er onder anderen kransen van voor hun teruggekeerde oorlogshelden. Naar oud Duits gebruik draagt een bruid dille in haar schoen, dit zou haar geluk brengen. Meegetrokken in bouillon stond het vroeger bekend als middel tegen slapeloosheid en zwaarlijvigheid. Door het gebruik van dille kan ook de vorming van overtollig darmgas worden tegengaan, zodat men minder last kan hebben van winderigheid. Zowel het blad als de zaadjes van dille zijn bruikbaar. Dillezaad word veel gebruikt bij de inmaak van ondermeer augurken en zilveruitjes met azijn. Dilleblad moet u nooit meekoken, maar op het laatste moment toevoegen aan bijvoorbeeld sauzen. De aromatische smaak van dille past vooral goed bij visgerechten.

Variëren met dille:

  • In gestoofde visgerechten of koude visschotels
  • Bij kip
  • In komkommer-tomatensla
  • In tomaten-, kaas-, asperge- en bonensoep
  • Bij gekookte groenten zoals koolraap, bloemkool, zuurkool en rode bieten

Recepten:

Dille

Voor meer informatie zie:

kleinerand

TuinkruidenTuinkruiden

Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

kleinerand

 

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.