Weetjes: Dadels

Dadels

Verse dadels

De dadel behoort tot de grote familie van de palmboomachtigen.
De dadel is een oude vrucht en was al zo’n 3000 jaar voor onze jaartelling bekend.
Dadels groeien in grote vruchtentrossen; een dadelpalm in volle dracht kan wel zo’n 80 tot 100 kilo dadels geven.
Waarschijnlijk vindt de vrucht zijn oorsprong in het Midden-Oosten.
Van oudsher zijn gedroogde dadels een belangrijk voedingsmiddel voor Nomaden.
Zij noemden de vrucht niet voor niets “het brood van de woestijn”.
Een dadel is ongeveer 5 cm lang en heeft een glimmende, bruine schil.

In het vruchtvlees zit een ronde, langwerpige, lichtbruine pit.
De vrucht komt vooral vriesvers in de handel.
Direct na de oogst (september-november) wordt de vrucht gewassen, ingevroren en geëxporteerd.
Pas bij verkoop aan de consument wordt de vrucht ontdooid.
Naast vriesverse dadels komen er sporadisch verse dadels op de markt, ze bederven echter snel.

Koopinformatie:

Verse dadels zijn het gehele jaar verkrijgbaar.
Ze worden ingevroren ingevoerd uit Israël.
Verse dadels smaken naar honing en zijn minder zoet dan de gedroogde.
Gedroogde dadels worden vooral geïmporteerd uit Irak en Tunesië.
Ze komen verpakt in doosjes of los aan takjes in de handel.
Ze zijn erg zoet van smaak.
Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar en worden vooral in december veel verkocht.

Bewaren:

Ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Verpak ze in een plastic zakje.
Gedroogde dadels zijn langer houdbaar.
Op de lange duur kunnen ze uitdrogen en versuikeren, wat de smaak niet ten goede komt.

Behandeling:

Vóór het gebruik wordt de vrucht ontpit.
Snijd de vrucht aan één zijde in de lengte open en haal de pit eruit.
De schil is eetbaar maar kan er ook gemakkelijk worden afgepeld.
Of snijd het puntje in van de dadel en druk het vruchtvlees tussen duim en wijsvinger uit de schil.
Dadels zijn geschikt om te vullen met verse kaas.
Voor gebruik in salades dadels ontvellen en ontpitten.
Halveer ze of snijd ze in stukjes.

Toepassing:

  • Stukjes dadel door gehakt
  • In groentesalade met verschillende slasoorten
  • In fruitsalade met appel, peer en sinaasappel
  • Stukjes dadel door cake- of brooddeeg
  • Stukjes dadel door de vulling van de appeltaart

Voedingswaarde:

Vitamine C: – mg
B-Caroteen: veel
IJzer: zeer veel
Kcal: 165

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Dadels

www.watkokenwevandaag.wordpress.comDadels met marsepein-pistachevulling

“Recept” Dadels met marsepein-pistachevulling Categorie: Hapjes Aantal personen: (voor 20 gevulde dadels) Ingrediënten: 20 verse dadels 100 gram witte marsepein (banketbakker) 35 gram poedersuiker 50 gram gemalen … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGevulde dadels met geitenkaas

“Recept” Gevulde dadels met geitenkaas Categorie: Hapjes Aantal personen: (voor 10 gevulde dadels) Ingrediënten: 10 verse dadels 150 gram zachte geitenkaas Bereidingswijze: Snijd de kaas in 10 stukjes. Ontpit de dadels en druk de zachte kaas … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comDadels gevuld met roquefortmousse

“Recept” Dadels gevuld met roquefortmousse Categorie: Voorgerecht, Nagerecht, Hapjes Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 blaadje witte gelatine 50 gram roquefort 2 el port ½ bekertje slagroom à 1/8 liter 12 dadels Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels, Nagerecht, Voorgerecht|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s