Weetjes: Tuinkruiden

Tuinkruiden

Bron: denkreupel.be

Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt.
Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel.
Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven.
Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend.
Rond de 17e eeuw deden specerijen zoals peper, nootmuskaat en kruidnagel hun intrede en namen de plaats in van minder sterke smakende inheemse kruiden.
De laatste jaren zijn verse tuinkruiden weer in opkomst.
Een belangrijke rol hierbij speelt dat steeds meer mensen in hun vrije tijd gaan kokkerellen en gebruik maken van ingrediënten zoals bijzondere kruiden waarmee ze kennis hebben gemaakt in het buitenland of in restaurants.
Bovendien geven tuinkruiden gerechten zoveel extra smaak, dat zout en zoute toevoegingen vrijwel overbodig worden.
Een veel gehanteerde definitie van kruiden is de volgende: het zijn planten waarvan de stengels, bladeren, bloemen en in sommige gevallen de wortels worden gebruikt voor aromatisering van gerechten en/of productie van cosmetica en medicijnen.

Bewaren en inkoop:

Verse tuinkruiden komen vooral in bosjes, potjes, op voedingsbodems of in bakjes met vershoud-folie in de handel.
Bosjes kruiden blijven een tijdje goed bij een koele temperatuur en een hoge luchtvochtigheid.
Besproei ze na aankoop met een plantensproeier en verpak ze in een geperforeerde plastic zak.
Kruiden in potjes kunt u bij kamertemperatuur bewaren.
Geef ze water en besproei ze af en toe met een plantensproeier.
Kruiden op een voedingsbodem blijven een paar dagen goed op een koele plaats.
Verpakt in vershoud-folie kunt u kruiden ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren.
Verse kruiden zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar.
Ze komen uit eigen land en worden geïmporteerd uit ondermeer Israel en Frankrijk.
Was kruiden in koud water, droog ze in een slacentrifuge en hak ze fijn met een scherp mes of knip ze fijn in een kopje met behulp van een schaar.
Ook zijn ze prima in te vriezen, het aroma blijft goed bewaard.
Verpak de fijngehakte tuinkruiden dan in kleine plastic doosjes of doe ze in een ijsblokjes vorm (geen water toevoegen) en vries ze in.
Later kunt u de bevroren kruidenblokjes in plastic zakjes verpakken.
Kruiden kunnen ook worden gedroogd.
Daarbij gaat echter een groter deel van de smaak en geur verloren dan bij het invriezen.
U kunt ze drogen door bossen kruiden op te hangen op een goed geventileerde en donkere plaats.
Laat ze ca. 4-6 weken drogen.
Ook een even is geschikt om kruiden te drogen: leg ze op een bakblik in het midden van de oven op de laagste stand tot ze droog en knapperig zijn.
Als u in het bezit bent van een magnetron dan gaat het als volgt: leg de schone kruiden tussen keukenpapier en droog ze in de magnetron (700Watt) tot ze droog en gemakkelijk verkruimeld kunnen worden en de kleur nog frisgroen is.
Verpak gedroogde kruiden in goed afgesloten potten of blikken.
We noemen hieronder de belangrijkste keukenkruiden met enkele historische wetenswaardigheden en gebruiksaanwijzingen.

Basilicum

Basilicum In Italië en Roemenie staat basilicum bekend als liefdeskruid, men geeft het soms aan verliefde personen. De naam basilicum komt van het Griekse woord basilius=koning. Basilicum werd namelijk gebruikt voor de olie … Lees verder →

BieslookBieslook

Bieslook De Latijnse naam is Allium schoenoprasum. Bieslook is familie van de ui, de smaak is echter veel fijner. In het oude China werd het gebruikt als tegengif bij diverse vergiftigingen. Ook werd het gebruikt als bloedstelpend middel. In de … Lees verder →

Bonenkruid

Bonenkruid In de oude Griekenland en Rome was bonenkruid zeer geliefd. Vergilius gaf de raad om bonenkruid in de buurt van bijenkorven te planten om zo een zoete en kruidige honing te krijgen. Later kwam het kruid terecht in de … Lees verder →

Citroenmelisse

Citroenmelisse Citroenmelisse is in de literatuur door de eeuwen heen aangeprezen. Charlotte Brönte, Edgar Allen Poe en andere bekende schrijvers noemden herhaaldelijk citroenmelisse in hun boeken. In Arabië beweert men:Thee van … Lees verder →

DilleDille

Dille Dille is een kruid dat al eeuwen bekend is. De Romeinen vlochten er onder anderen kransen van voor hun teruggekeerde oorlogshelden. Naar oud Duits gebruik draagt een bruid dille in haar schoen, dit zou haar geluk brengen … Lees verder →

DragonDragon

Dragon Dragon komt van het Griekse woord “drakon” dat draak betekent. Deze naam dankt het kruid waarschijnlijk aan het wijdvertakte wortelnet. Dragon werd gebruikt tegen slechte adem en aanbevolen als slaapmiddel. Van het kruid worden de stengeltopjes en … Lees verder →

Kervel Kervel

Kervel Kervel werd door de Romeinen als groente gebruikt. De kervel werd gekookt op de manier waarop wij tegenwoordig spinazie bereiden. Het kruid schijnt een bloedreinigende werking te hebben. Van kervel wordt het fijne, jonge … Lees verder →

Koriander Koriander

Koriander Koriander bevordert volgens overlevering “onsterfelijkheid”, maar ook gierigheid. Oorspronkelijk komt het kruid uit China, maar het wordt eeuwenlang in Europa verbouwd. De Romeinen maakten een mengsel van … Lees verder →

MuntKruizemunt

Kruizemunt Kruizemunt is een van de vele muntsoorten. Kenmerkend voor alle soorten is het typische muntaroma. Kruizemunt komt oorspronkelijk uit Azië. Denaam komt van de nimf Mentha, die door Pluto werd bemind en door de jaloerse Proserpa … Lees verder →

LavasLavas

Lavas Lavas stamt van oorsprong uit het Middellandse-Zeegebied, de Balkan, de Italiaanse Alpen en Noord-Griekenland. Het kruid werd gebruikt in kruidenparfums. Volgens de Engelse kruidendokter Culpepper, die leefde in de 17e … Lees verder →

kleinerand

Echte marjoleinMarjolein / Majoraan

Echte marjolein (Origanum majorana, synoniem: Majorana hortensis) is een plant uit de lipbloemenfamilie. De soort staat ook wel bekend als majoraan of worstkruid. De echte marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant … Lees verder

OreganoOregano / Wilde marjolein

Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano. Deze plant groeit nog steeds volop in het wild in Zuid-Europa. De zoet-pittige geur van oregano is een symbool voor geluk en werd volgens zeggen gecreëerd … Lees verder →

Peterselie

Peterselie Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen … Lees verder →

RozemarijnRozemarijn

Rozemarijn Rozemarijn geldt als het symbool van hernieuwde kracht. Oorspronkelijk komt dit kruid uit Zuid-Europa. Rozemarijn werd vroeger en ook nu nog gebruikt in parfums en medicijnen. Het kruid bloeit prachtig blauw … Lees verder →

SalieSalie

Salie Salie heeft de naam dat het duizend-en-een kwalen kan genezen. Dioseorides zei dat het een geneesmiddel was voor reumatiek, nierziekten, maagzweren, tering, hoest, slangenbeten, keelpijn, vergeetachtigheid en grijze haren … Lees verder →

SelderijSelderij

Selderij In het verleden hebben reizigers uit India het kruid selderij meegenomen naar het Middellandse-Zeegebied. Van oudsher groeide het kruid aan zeestranden en zoutachtige moerassen. De plant was gewijd aan Pluto, de heerser van de … Lees verder →

TijmTijm

Tijm In de oudheid kwam tijm al in het wild voor van Siberië tot Spanje. Ook nu nog geurt het naar tijm op de zonnige zuidhellingen in Zuid-Europa. Tijm werd gebruikt als parfum in het badwater van de Grieken. Het … Lees verder →

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Basilicum
Zie ook andere recepten met “Bieslook
Zie ook andere recepten met “Bonenkruid
Zie ook andere recepten met “Citroenmelisse
Zie ook andere recepten met “Dille
Zie ook andere recepten met “Dragon
Zie ook andere recepten met “Kervel
Zie ook andere recepten met “Koriander
Zie ook andere recepten met “Lavas
Zie ook andere recepten met “Marjolein
Zie ook andere recepten met “Munt
Zie ook andere recepten met “Oregano
Zie ook andere recepten met “Peterselie
Zie ook andere recepten met “Rozemarijn
Zie ook andere recepten met “Salie
Zie ook andere recepten met “Selderij
Zie ook andere recepten met “Tijm

www.watkokenwevandaag.wordpress.comChampignons met wijn en peterselie

“Recept” Champignons met wijn en peterselie Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 50 gram in kleine blokjes gesneden ontbijtspek 4 el fijngehakte peterselie 500 gram gehalveerde champignons 1 dl witte wijn … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMacaronisalade met lavas

“Recept” Macaronisalade met lavas Categorie: Lunchgerecht, Bijgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 200 gram macaroni 1 rode paprika 1 groene paprika 2 uien 6 el fijngesneden lavas 3 el olie 4 el azijn 1 el mosterd zout en … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Lunchgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comWitte lunchbol met kruidig gehakt met muntsaus

“Recept” Witte lunchbol met kruidig gehakt met muntsaus Categorie: Lunch Aantal personen: (voor 4 broodjes) Ingrediënten: 400 gram rundergehakt zout en peper 2 thl ketoembar 1 thl gemalen kardemom … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGevulde kalfslapjes met salie rauwe ham

“Recept” Gevulde kalfslapjes met salie rauwe ham Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 dunne kalfslapjes van 100 gram (plat laten slaan door de slager) 16 blaadjes salie 4 plakken rauwe ham boter of … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKruidenboter

“Recept” Kruidenboter Categorie: Smeersels Aantal personen: – Ingrediënten: 200 gram zachte boter 4 el citroensap zout en peper 8 el fijngehakte (gemende) kruiden zoals peterselie, selderij, kervel, bieslook, dille, citroenmelisse … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s