Weetjes: Noten

Noten

Bron: versthuisbezorgd.nl

Noten zijn langzaam maar zeker een onderdeel geworden van het groente- en fruitassortiment.
Het zijn lekkere knabbels voor tussendoor en geliefde hapjes bij de borrel.
Meestal is het moeilijk om af te leiden of een noot een zaad of een vrucht is.
Sommige noten behoren plantkundig gezien tot de zaden en andere tot de vruchten.
Noten bevatten veel plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen.
Hierdoor kunnen ze geel goed als vervanger van vlees dienst doen.
Noten staan dan ook vaak op het menu van vegetariërs.
Noten smaken goed in ondermeer salades, vlees- of kipgerechten, ragouts en gebak.
Voor salades of garnering is het soms lekker om gepelde noten even te roosteren is een droge koekenpan.
Hak of maal noten altijd vlak voor het gebruik dan blijft de smaak optimaal.
Notenolie, verwerkt in een vinaigrette, is een heerlijke smaakmaker voor salades.
Notenpasta’s, vooral verkrijgbaar in reformzaken en natuurvoedingswinkels, zijn heerlijk als broodbeleg.
De bekendste noten zijn grondnoten of pinda’s, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, walnoten en in mindere mate paranoten, pistachenoten, pecannoten, kokosnoten en kastanjes.

Amandelen

Amandelen De Latijnse naam is Prunus dulcis. De amandelen wordt voornamelijk uit Amerika en Spanje geïmporteerd. Er bestaan twee soorten amandelen: de zoete of gewone amandel en de bittere amandel. Deze laatste soort is bijna niet meer te koop. De… Lees verder →

Cashewnoten

Cashewnoten De cashewnoot, ook wel Bombaynoot genoemd, wordt geïmporteerd uit India en Afrika. Het niervormige nootje groeit onderaan de peervormige cashewappel. Deze appel, die in kleur varieert van rood tot geel, is de vrucht van de cashewnootboom … Lees verder →

Hazelnoten

Hazelnoten Er bestaan verschillende soorten hazelnoten die in vorm variëren van kogelvormig tot langwerpig rond. De glanzende bruine schaal heeft soms donkere strepen. Hazelnoten worden vooral uit Turkije geïmporteerd. In september en oktober … Lees verder →

Kastanjes

Kastanjes Kastanjes worden tot de noten gerekend, ze bevatten echter weinig vet en eiwit. Het koolhydraatgehalte is zo hoog dat ze bij de maaltijd aardappelen of rijst kunnen vervangen. Kastanjes groeien ook in ons land. Helaas zijn … Lees verder →

KokosnotenKokosnoten

Kokosnoten De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Hij heeft afhankelijk van het ras een groene of gele leerachtige bast. Hieronder zit een dikke, vezelige laag, waar ondermeer touw van wordt gemaakt. Onder deze lagen zit pas de … Lees verder →

Paranoten

Paranoten De paranoot heeft de vorm van een halve maan. Paranoten zitten met zo’n 10-3- noten opgeslagen in een ronde, kegelvormige harde huls. Als de huls wordt opengeslagen liggen de paranoten erin opgeslagen als sinaasappelpartjes. De noot is blank … Lees verder →

Pecannoten

Pecannoten De pecannoot heeft een dunne gladde, roodbruine schaal en is langwerpig van vorm. De noot is in vieren gedeeld en lijkt veel op de walnoot. De pecannoot wordt geïmporteerd uit het zuidelijk deel van Noord-Amerika. Vroeger waren pecannoten een … Lees verder →

Pistachenoten

Pistachenoten Pistachenoten zijn vrij klein en ovaal van vorm. De zaden hebben een groene kleur. Na de oogst worden ze in de schil gepekeld en daarna in ovens gedroogd, de schil splijt dan open. Ze worden gebruikt als borrelnootje maar … Lees verder →

Pinda’s

Pinda’s De grondnoot of pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Plantkundig gezien is de pinda geen noot maar een peulvrucht. De peul groeit aan een kruidachtig gewas. Tijdens de groei buigt de stengel met peul voorover en groeit de grond in, … Lees verder →

WalnotenWalnoten

Walnoten De walnoot of okernoot is met en zonder dop verkrijgbaar. In het najaar komen er ook natte (verse) walnoten in de handel. Ze zitten nog in de groene bolster, de houdbaarheid is beperkt. Walnoten worden aangevoerd ondermeer … Lees verder →

Bewaren en inkoop:

In Nederland importeren we voornamelijk gedroogde noten, gedopte en ongedopt.
Verse noten (ongepeld) worden gedroogd omdat ze anders snel bederven.
Gedroogde ongepelde noten zijn, mits koel en droog bewaard, ongeveer 1 jaar houdbaar.
Verpakte, gepelde noten zijn circa 6 maanden houdbaar en onverpakte, gepelde noten 1-2 maanden.

Voedingswaarde:

Per 100 gram pinda’s 639 kcal. 2674 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: –
Per 100 gram amandelen 591 kcal. 2473 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: –
Per 100 gram hazelnoten 701 kcal. 2933 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: *
Per 100 gram cashewnoten 623 kcal. 2607 kJ. / IJzer: **** / Vitamine C: –
Per 100 gram walnoten 659 kcal. 2757 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: *
Per 100 gram paranoten 683 kcal. 2858 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: –
Per 100 gram pecannoten 736 kcal. 3076 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C:
Per 100 gram pistachenoten 642 kcal. 2690 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C:
Per 100 gram kokosnootvlees 388 kcal. 1623 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: –
Per 100 gram kastanjes 165 kcal. 690 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: –

Variëren met noten:

  • maak eens notengehakt van gehakte noten, brood, ui, kruiden en ei
  • gehakte noten toevoegen aan brooddeeg
  • gehakte noten in chocoladesaus
  • noten als garnering van taart
  • gehakt noten in ijs

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Amandelen
Zie ook andere recepten met “Cashewnoten
Zie ook andere recepten met “Hazelnoten
Zie ook andere recepten met “Kastanjes
Zie ook andere recepten met “Kokosnoten”
Zie ook andere recepten met “Paranoten
Zie ook andere recepten met “Pecannoten
Zie ook andere recepten met “Pistachenoten
Zie ook andere recepten met “Pinda’s”
Zie ook andere recepten met “Walnoten

Kastanjesoep

“Recept” Kastanjesoep Categorie: Maaltijdsoep Aantal personen: 4 Ingrediënten: 100 gram mager ontbijtspek in blokjes 2 uien 4 worteltjes 2 teentjes knoflook 2 liter runderbouillon 800-1000 gram kastanjepuree 4 laurierbladen room … Lees verder →

Geplaatst in Soepen|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKerrie-cashewnotenragout

“Recept” Kerrie-cashewnotenragout Categorie: Hoofdgerecht, Vegetarisch Aantal personen: 4 Ingrediënten: 40 gram boter 2 uien 1 el kerriepoeder 6 stengels bleekselderij 40 gram bloem 6 dl bouillon 4 el blanke rozijnen 200 gram … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Vegetarisch|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPecannotenkaas

“Recept” Pecannotenkaas Categorie: smeersel voor toastjes Aantal personen: – Ingrediënten: 75 gram pecannoten 100 gram verse roomkaas blaadjes lollo bionda (of andere sla) Bereidingswijze: Hak 50 gram pecannoten … Lees verder →

Geplaatst in Hapjes & Smeersels|Tags: , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPina colada

“Recept” Pina colada Categorie: Cocktail, Dranken Aantal personen: (voor 4 glazen) Ingrediënten: cocktailshaker ijsblokjes 2 borrelglaasjes bruine rum 4 borrelglaasjes klapperwater (of klappermelk) 6 dl ananassap Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Dranken|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s