Weetjes: Meloenen

 

Meloenen

Watermeloen, honingmeloen en ogenmeloen
Netmeloen, ogenmeloen, charentais en galia meloen

Meloen is door de eeuwen heen een gewilde vrucht geweest. Catharina de Medicis at zich er volgens de overlevering rond aan het schijnt dat Paus Paulus II rond 1470 gestorven is aan een overdosis meloen. Al voor onze jaartelling was de meloen bekend bij de Romeinen en Grieken. De vrucht is waarschijnlijk afkomstig uit Midden-Azië. Meloenen behoren tot de familie van de cucurbitaceae, de komkommerachtigen. Andere bekende familileden zijn de watermeloen en groentesoorten als komkommer, pompoen en augurk. Meloenen worden in vele tropische en subtropische streken verbouwd en daarnaast ook in kassen, onder meer in Nederland. Watermeloen komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en India en wordt tegenwoordig eveneens op ruime schaal verbouwd. Meloenrassen lenen zich goed voor kruisingen. Het gevolg is dat er een verwarrende hoeveelheid variëteiten bestaat, die zich niet gemakkelijk laten indelen. We geven een beschrijving van de belangrijkste typen en soorten.

kleinerand

Cantaloupe meloen IMG_1256Cantaloupe meloenen

De naam Kanteloep of Cantaloupe is afgeleid van Cantelupo, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets … Lees verder

kleinerand

Galia meloen IMG_1509Netmeloenen

Meloenen met een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil, die glad of gesegmenteerd is. Een Israëlische variëteit is de Galia meloen. Wist je dit: Hoe dichter de struc … Lees verder →

kleinerand

Gele honingmeloenGladde meloenen

Deze meloenen staan ook bekend als honing- of suikermeloen en behoren tot de wintermeloenen. Dit zijn soorten die laat rijpen en daarom in de winter worden … Lees verder →

kleinerand

Rode watermeloen IMG_1683Watermeloenen

Watermeloenen, afkomstig uit de Middellandse-Zeelanden, zijn donkergroen van kleur en hebben een gewicht van 2,5 kg. Het vruchtvlees is roze tot dieprood. De … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie:

Meloenen staan een zoete geur af als ze rijp zijn. Geeft de onderkant van de meloen mee als we erop drukken, dan is dat ook een teken dat de vrucht rijp is. De smaak van meloenen kan variëren en is mede afhankelijk van het suikergehalte. Factoren als klimaat en bodemsamenstelling spelen een grote rol. Meloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden zijn vooral de gladde meloenen goed verkrijgbaar.

Bewaren:

Meloenen rijpen goed na bij kamertemperatuur. Bewaar ze niet in de koelkast. Dan bestaat het gevaar dat ze niet meer narijpen en gaan rotten. Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats (ca. 12 graden). Bewaar rijpe watermeloenen op een koele plaats of in de koelkast. Parten meloen zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, mits verpakt in plastic folie.

Behandeling:

Leg meloenen voor het gebruik 1 à 2 uur in de koelkast. Halveer de meloen en verwijder de pitten uit de holte. Snijd de vrucht in parten. Parten meloen op een dessertbordje met mes en vork serveren, of het vruchtvlees van de schil lossnijden, in blokjes snijden en op de schil laten liggen. Watermeloen altijd ijskoud eten. Snijd de vrucht in parten, verwijder de pitten zo goed mogelijk en hap of lepel het vruchtvlees uit de schil. Heel decoratief zijn bolletjes meloen. Schep met een speciale bolletjeslepel, bolletjes uit het vruchtvlees.

Toepassing:

  • Als voorgerecht; bolletjes meloen overgieten met port
  • Als voorgerecht; parten meloen met rauwe ham
  • Halve kleine meloen vullen met fruitsalade
  • In salades met kip, krab of garnalen
  • Parten watermeloen als dorstlesser op een warme dag

Voedingswaarde:

Vitamine C: 16 mg
B-Caroteen: ruim aanwezig
IJzer: aanwezig
Kcal: 30

Wist je dit:

Hoe dichter de structuur op de schil, des te zoeter is de Galia meloen.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Cantaloupe meloen
Zie ook andere recepten met “Ogenmeloen”
Zie ook andere recepten met “Netmeloen
Zie ook andere recepten met “Gladde meloen
Zie ook andere recepten met “Watermeloen

kleinerand

Meloen gevuld met fruitsaladeMeloen gevuld met fruitsalade

“Recept” Meloen gevuld met fruitsalade Categorie: Nagerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 meloen (charentais of netmeloen) 125 gram aardbeien 100 gram kersen 100 gram frambozen 100 gram aalbessen 1 nectarine 2 el witte basterdsuiker … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comYoghurtdrank met meloen

“Recept” Yoghurtdrank met meloen Categorie: Dranken Aantal personen: (voor ca. 4 glazen) Ingrediënten: ½ meloen (bijv. honingmeloen) 1 dl sinaasappel-perzikdrank ½ liter yoghurt Bereidingswijze: Snijd het vruchtvlees van de … Lees verder →

Geplaatst in Dranken|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMeloen en kiwi met umersaus

“Recept” Meloen en kiwi met umersaus Categorie: Ontbijt, Nagerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 ogenmeloen 1 kiwi 150 gram umer 1 el acaciahoning Bereidingswijze: Meloen halveren en pitten met een lepel eruit scheppen … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht, Ontbijt|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGegrilde meloen met ham

“Recept” Gegrilde meloen met ham Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 gekoelde meloenparten 8 plakken rauwe ham Bereidingswijze: Schil de meloenparten. Wikkel ze voorzichtig in de plakken ham. Zet de parten … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s