Weetjes: Taugé en alfalfa

Taugé en alfalfa

Alfalfa en taugé

Taugé is de spruitgroente van de katjang idjoe boon. Deze bonensoort komt van oorsprong uit Zuid-Azië. De vrij kleine, groene boontjes worden geïmporteerd uit Afrika en Azië en in ons land tot ontkieming gebracht. Afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten duurt de teelt 5 tot 10 dagen. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Taugé bevat veel plantaardig eiwit en daarnaast vitaminen en mineralen. In een adem met taugé noemen we de spruitgroente alfalfa.

Deze spruitgroente ziet eruit als minitaugé maar is er echter geen familie van. En ontstaat uit ontkiemd zaad van de Luzerneklaver. Duizenden jaren geleden schreven de Arabieren een genezende en vitaliserende werking aan deze groente toe. Vandaar de naam AL-FAL-FA, dat vader van alle voedsel betekent. De Latijnse naam is Medicago Sativa. Het kweken van alfalfa gebeurt volgens hetzelfde principe als het kweken van taugé.

Koopinformatie:

Taugé moet een fris uiterlijk hebben en de stengeltjes moeten wit van kleur zijn en knapperig. Koop geen slappe, bruine taugé. De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. Alfalfa moet bij aankoop ook een wit en fris uiterlijk hebben. Beide producten zijn het gehele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes en zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht.

Bewaren:

Taugé is een teer en kwetsbaar product, dat na aankoop slechts 1 dag in de koelkast houdbaar is. Bij langer bewaren drogen de worteltjes uit, worden bruin en gaan rotten. Taugé wordt zowel los als in plastic bakjes met folie verkocht. Alfalfa is iets langer houdbaar en wordt verkocht in plastic bakjes met folie. In de koelkast is de houdbaarheid 2 tot 3 dagen.

Behandeling:

Was taugé in ruim water, waardoor de groene zaadhuidjes boven komen drijven. Deze zijn eetbaar maar worden meestal verwijderd. Laat taugé uitlekken in een vergiet. Reken als groente op ongeveer 100-125 gram per persoon. Taugé is vooral geschikt voor roerbakken en stoven in combinatie met andere groenten zoals kool, ui, prei, tomaat en paprika. Overgiet taugé snel met kokend water en daarna met koud water voor toepassing in salades. Het echte rauwe is er dan af. Alfalfa is veel malser dan taugé en wordt altijd rauw gegeten in salades of op broodjes.

Bereidingstijden van taugé:

  • Koken: ca. 0,5 – 1 minuten
  • Magnetron: ca. 2 – 3 minuten
  • Roerbakken: ca. 1 – 2 minuten
  • Stomen: ca. 3 – 5 minuten

Toepassing:

  • Taugé in Chinese en Indische gerechten
  • Taugé in een salade met peultjes
  • Alfalfa op een boterham met kaas en tomaat
  • Taugé roerbakken onder toevoeging van sojasaus
  • Roerbakken taugé met knoflook, ui en champignons als vulling voor een omelet
  • Taugé in gado-gado
  • Kook de laatste 2 minuten een handjevol taugé  mee met zelfgemaakte groentesoep
  • Taugé in nasi en bami
  • Taugé op brood met kaas of worst

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram Alfalfa:

  • Energetische waarde: 159 kJ (50 kcal)
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Eiwit: 6 gram
  • Vet: 1 gram
  • Vitamine C: 7,0 mg
  • Vitamine B1: 0,02 mg
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 40,0 mg
  • IJzer: 1 mg
  • Kalium: 74 mg

De voedingswaarde van 100 gram Taugé:

  • Energetische waarde: 173 kJ (48 kcal)
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Eiwit: 5 gram
  • Vet: 1 gram
  • Vitamine C: 15 mg
  • Vitamine B1: 0,22 mg
  • Vitamine B2: 0,40 mg
  • Calcium: 40,0 mg
  • IJzer: 1 mg
  • Kalium: 74 mg

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Taugé
Zie ook andere recepten met “Alfalfa

kleinerand

Vleestomaten gevuld met ei en taugéVleestomaten gevuld met ei en taugé

“Recept” Vleestomaten gevuld met ei en taugé Categorie: Hoofdgerecht, 2 personen of als Voorgerecht, 4 personen Aantal personen: 2 of 4 Ingrediënten: 4 vleestomaten Peper Zout 1 stengelui 100 gram taugé 2 eieren 2el cottage … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Groene kool met taugéGroene kool met taugé

“Recept” Groene kool met taugé Categorie: Groente Aantal personen: 2 Ingrediënten: 150 gram taugé 1 ui 1 teentje knoflook 25 gram boter 400 gram gesneden groene kool Zout 1 tl gemberpoeder Ketjap manis Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Broodjes met alfalfa eisaladeBroodjes met alfalfa eisalade

“Recept” Broodjes met alfalfa eisalade Categorie: Lunchgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 bakje alfalfa 8 zoetzure zilveruitjes 1 augurk 2 hardgekookte eieren 2 el mayonaise 1 tl ketjap manis 1 tl kerriepoeder Zout Peper … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht |Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSalade met taugé en peultjes

“Recept” Salade met taugé en peultjes Categorie: Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 200 gram peultjes 200 gram taugé 4 bosuitjes 4 el ketjap manis 2 el citroensap zout en peper Bereidingswijze: Maak de peultjes schoon en … Lees verder →

Geplaatst in Salades|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s