Weetjes: Aubergine

Aubergine

Paarse aubergines

De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azië. Waarschijnlijk zijn het de Arabieren of de Portugezen geweest die de vruchtgroente naar Europa hebben gebracht. De vruchtgroente behoort tot de nachtschadenfamilie evenals de tomaat, paprika, komkommer en peper. Er bestaan verschillende variëteiten aubergines. In ons land is de paarse, ovaalvormige aubergine het bekendst. Aan de aubergine zit een groen steeltje met groene kroonblaadjes. Het vruchtvlees is sponsachtig wit met kleine pitjes. Naast de paarse aubergine zien we tegenwoordig ook gele, gestreepte en witte, ovale variëteiten verschijnen.

De witte soort is in Zuid-Europa favoriet en wordt wel egg-plant genoemd vanwege de vorm. Een andere soort aubergine is de Afrikaanse aubergine of antroewa. De antroewa is een groen-witte, ronde aubergine. De Latijnse naam is Solanum melongena

Koopinformatie:

Een aubergine is rijp als de vruchtgroente bij lichte vingerdruk meegeeft. Een rijpe aubergine glimt niet maar heeft een meer matte glans. Let er bij aankoop op dat de schil onbeschadigd is en dat de kroonbladeren een frisgroene kleur hebben. Glanzende aubergines zijn nog niet helemaal rijp. Aubergines zijn het hele jaar verkrijgbaar. Naast import uit onder meer Frankrijk en Italië komt de vruchtgroente ook uit Nederlandse kassen. De smaak van aubergines is vrij neutraal, maar ontwikkelt bij het bakken en stoven een aangenaam aroma.

Bewaren:

Een aubergine is erg gevoelig voor temperaturen beneden de 10 graden. Bewaard bij lagere temperaturen treedt al snel het zogenaamde lage-temperatuurbederf op. Het steeltje en de kroonbladeren worden bruin en er ontstaan ingezonken bruine plekken op de schil. De vruchtgroenten kunnen niet meer narijpen en bederven. Bewaar rijpe aubergines in de kelder of bijkeuken. Onrijpe exemplaren rijpen snel na, laat ze nog 1-2 dagen liggen bij kamertemperatuur. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines 3-7 dagen houdbaar.

Behandeling:

Verwijder alleen het kroontje en het steeltje van de aubergine. Het is onnodig om deze vruchtgroente te schillen. De aubergine goed wassen in lauwwarm water en afhankelijk van de toepassing in plakken, blokjes of doormidden snijden. Aubergine kan ook als vulgroente worden gebruikt; laat dan voor de stevigheid het kroontje aan de vrucht zitten. Halveer de vrucht in de lengte en hol hem met een lepeltje uit tot een 1 cm van de rand en vul de vruchtgroente met een vulling. Verwerk ook het uitholsel in de vulling en stoof de vruchtgroente gaar in een laagje bouillon of saus in de oven. Onder toevoeging van kruiden zoals tijm en oregano komt de smaak van aubergine beter uit. Blancheer blokjes of plakjes aubergine 1 tot 2 minuten alvorens ze in een salade te verwerken. De aubergine is een van de weinige groenten die niet rauw gegeten kunnen worden. Bestrooi – vòòr bakken of frituren – plakken aubergine met zout. Leg ze in een vergiet en zet er iets zwaars op. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine. Dep na 30 minuten de plakken droog. Ze kunnen nu gebakken of gefrituurd worden.

Bereidingstijden van aubergine:

  • Koken: ca. 5  minuten
  • Magnetron: ca. 7 minuten
  • Roerbakken: ca. 8 minuten
  • Smoren: ca. 20 minuten
  • Grillen: ca. 4 – 5 minuten
  • Stomen: ca. 8 minuten

Toepassing:

  • Plakken aubergine door beignetbeslag halen en frituren. Lekker met een sausje van yoghurt of zure room met gehakte verse munt
  • Blokjes aubergine blancheren en toevoegen aan groentesalades
  • Aubergines vullen met pittig aangemaakt gehakt, bestrooien met kaas en in tomatensaus gaarstoven in de oven
  • Aubergine in ratatouille met ui, paprika, champignons, courgette, vleestomaat, knoflook en oregano.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Aubergine:

  • Energetische waarde: 107 kJ (16 kcal)
  • Koolhydraten: 3,0 gram
  • Eiwit: 3,5 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 40,0 mg
  • Vitamine B1: 0,10 mg
  • Vitamine B2: 0,06 mg
  • Calcium: 15,0 mg
  • IJzer: 0,5 mg
  • Kalium: 259 mg

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Aubergine

kleinerand

Aubergineschotel met gehakt en kaasAubergineschotel met gehakt en kaas

“Recept” Aubergineschotel met gehakt en kaas Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 6 aardappelen zout 2 uien 2 teentjes knoflook 1 rode peper 1 paprika 200 gram champignons 2 worteltjes 4 … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

RatatouilleRatatouille

“Recept” Ratatouille Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 ui 3 el olijfolie 1 rode paprika 1 gele paprika 1 teentje knoflook 1 aubergine 1 courgette 4 tomaten 1 tl tijm 1 tl rozemarijn Zout Peper Bereidingswijze: Ui … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comEuro-aziatische groenteschotel

“Recept” Euro-aziatische groenteschotel Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 100 gram taugé 1 courgette 1 paprika 1 aubergine 2 vleestomaten Peper Zout Provençaalse kruiden 6 el vruchtenazijn 6 el olijfolie 200 … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s