Weetjes: Asperges

Asperges

Asperges wit & groen

De Latijnse naam is Asparagus officinalis. De asperges is de stengel van de aspergeplant. Witte asperges ontstaan door aspergebedden op te hogen, zodat de stengels in het donker groeien en dus wit blijven. Groeien de stengels in het licht dan is er spraken van groene asperges. Naast de witte en groene bestaan er ook asperges die violet van kleur zijn. Factoren als warmte en licht zijn van invloed bij de verkleuring van wit via roze naar violet. Groene asperges hebben een pittige smaak. De smaak van witte en licht verkleurde asperges is zachter. Asperges van goede kwaliteit zijn wit, recht en dik met een gesloten kopjes. De smaak van dunnere asperges is ook prima. Het Hollandse aspergeseizoen is met name geconcentreerd rond de maanden mei en juni. Volgens traditie wordt er geoogst tot Sint Jan op 24 juni. Langer oogsten zou de aspergeplant uitputten. Op kleine schaal komen er in de wintermaanden kas-asperges op de markt. Het hele jaar door zijn er geïmporteerde asperges verkrijgbaar. Deze komen ondermeer uit Spanje en de Verenigde Staten.

Bewaren en inkoop:

Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen. Bij aankoop moeten ze een fris uiterlijk en stevige kopjes hebben. Asperges komen los in de handel of in bosjes gebonden. Reken per persoon op 350-500 gram asperges. Rol asperges na aankoop in een natte theedoek en leg ze in de koelkast. Op deze manier zijn ze nog enkele dagen houdbaar.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Asperge:

  • Energetische waarde: 67 kJ (16 kcal)
  • Koolhydraten: 3,0 gram
  • Eiwit: 1,0 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 30 mg
  • Vitamine B1: 0,11 mg
  • Vitamine B2: 0,17 mg
  • Calcium: 20,0 mg
  • IJzer: 1 mg
  • Kalium: 200 mg

Asperges hebben een vochtafdrijvende (diuretische) werking. Na het eten van asperges staat de urine een specifieke geur af. Dit kan echter geen kwaad.

Schoonmaken en bereiden:

Schil witte asperges met een dunschiller van enkele centimeters onder het kopje tot onderaan toe en snij het houtachtige deel (ca. 2 cm) aan de onderkant eraf. Schil asperges aan de bovenkant iets dunner en naar beneden toe iets dikker. Bewaar schillen en afsnijdsels voor het trekken van bouillon. Leg geschilde asperges direct in een bak met koud water. Breng in een grote pan (asperges moeten erin kunnen liggen) ruim water met een snufje zout en suiker aan de kook. Leg onderin de aspergeschillen en afsnijdsels en hierop de asperges ( zorg dat alle kopjes dezelfde richting uitwijzen). Er zijn ook speciale aspergepannen te koop waar asperges rechtop in kunnen staan. Kook asperges zachtjes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Waarneer de onderkant zacht is (controleer dit door er met een vork in te prikken) zijn de asperges gaar. Haal de asperges uit het kooknat met een vork en laat ze voorzichtig uitlekken op een schone doek. Rangschik de asperges netjes op een schaal of bord. Zeef het kookvocht en gebruik het voor aspergesoep. Groene asperges zijn minder arbeidsintensief want schillen is niet nodig. Was ze goed in ruim water en snij de houtachtige delen eraf. Kook ze als witte asperges de kooktijd is echter korter ongeveer 15 minuten. Traditioneel worden asperges gegeten met gekookte ei, ham en gesmolten boter. Eet ze met hand en vork. Pak met een hand het uiteinde van een saperge en leg het kopje van de asperge op een vork met fijngesneden ham, geprakte ei en gesmolten boter. Breng het kopje naar de mond en zuig de asperge naar binnen.

Bereidingstijden van witte asperges:

  • Koken: ca. 6 – 10  minuten
  • Magnetron: ca. 5 – 8 minuten
  • Roerbakken: ca. 2 – 3 minuten
  • Frituren: ca. 2 – 3 minuten
  • Stomen: ca. 8 – 13 minuten

Bereidingstijden van groene asperges:

  • Koken: ca. 3 – 6  minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 6 minuten
  • Roerbakken: ca. 3 – 5 minuten
  • Frituren: ca. 3 – 4 minuten
  • Stomen: ca. 8 – 10 minuten

Variëren met asperges:

  • asperge met kaas onder de grill gratineren
  • aspergesoep van gepureerde asperge, aspergebouillon, wijn, room en peterselie
  • koude asperges met zelfgemaakte mayonaise
  • koude asperge in salades met champignons, stukjes mango en peterselie
  • asperges in hartige taart

Wist je dit:

(De Asperge weetjes)

Witte en groene asperges:

In principe zijn witte en groene asperges hetzelfde. Alleen de teeltmethode is anders. Witte asperges worden bijvoorbeeld in opgehoogde  grond geteeld, waarin ze beschermd zijn tegen de zon. Groene asperges daarentegen groeien in platte bedden en staan vol in het licht. Asperges met een paarse of groene kop komen uit opgehoogde velden, maar zijn korte tijd blootgesteld geweest aan de zon.

Loten en scheuten:

De naam asperge is afgeleid van het Griekse woord “spagan”, wat loten betekent. Loten zijn scheuten van de wortels. Uit deze scheuten ontstaan nieuwe planten. De scheuten worden overigens altijd met de hand geoogst, om te voorkomen dat ze breken.

Witte Goud en Koningin de Groenten:

Hoe komt de asperge aan zijn bijnamen.

“Koningin” vanwege het feit dat asperges tot de edele groente behoort.

“Wit” omdat asperges van nature wit zijn.

“Goud” omdat er van oudsher een hoge prijs voor werd betaald… asperges waren voornamelijk voor de rijken.

Van asperges moet je plassen:

Dankzij de elementen calcium en asparaginzuren in asperges, moet je sneller plassen. Ideaal voor de zuivering van je lichaam. Bij de helft van de asperge-eters zal echter een speciaal luchtje nagelaten worden bij het plassen. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbranding die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we op het toilet.

Gouden Asperge Tips:

1. Asperges makkelijk schillen? Leg ze een half uur van tevoren in koud water.

2. Kook aspergeschillen mee

3. Weinig tijd voor asperges?

  • Roerbakken: 3-4 minuten
  • Magnetron: 5-8 minuten
  • Koken: 3-4 minuten en 15 minuten laten nagaren
  • Stomen: 8-13 minuten

4. Asperges smaken ook lekker met nieuwe oogst aardappelen

5. Aspergeseizoen te kort? Vries geschilde asperges in

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Asperges
Zie ook andere recepten met “Groene asperges

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comAspergesalade met sinasappel en peterselieroomsaus

“Recept” Aspergesalade met sinasappel en peterselieroomsaus Categorie: Voorgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1200 gram gekookte koude asperges 2 sinaasappelen 2 el yogonaise 3 tl stijfgeslagen room 1 el fijngeknipte peterselie peper … Lees verder →

Geplaatst in Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s